Comisia de psihologie clinică și psihoterapie a făcut public un comunicat miercuri, 26 aprilie 2023.
„Comisia de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Colegiului Psihologilor din România, în integralitatea ei, dezaprobă orice formă de discriminare, etichetare negativă sau stigmatizare a persoanelor care se confruntă cu tulburări mintale”, începe comunicatul. ”Literatura de specialitate precum și cercetările științifice în majoritatea lor au dovedit faptul că, din punct de vedere clinic, stigmatizarea conduce la o slabă aderență la intervențiile psihoterapeutice sau la tratamentul psihiatric, având totodată un impact negativ în planul vieții sociale, al traseului educațional și profesional al acestor persoane”.
Este extrem de important să menționăm că tratamentul persoanelor diagnosticate cu tulburări mintale presupune, pe lângă evaluare clinică, medicația psihotropă si psihoterapie, asigurarea unui suport social susținut atât din partea familiei, cât și a cercului de cunoscuți sau a angajatorului.
”În consecință, atenționăm asupra faptului că astfel de comportamente sau atitudini constituie, în sine, forme de violență emoțională la adresa persoanelor cu dificultăți de ordin psihologic și contribuie la izolarea sau marginalizarea lor”.
Continuarea comunicatului:
”La nivelul simțului comun există numeroase prejudecăți și stereotipuri referitoare la persoanele care se confruntă cu tulburări mintale, și anume afectarea gravă a capacității decizionale, incapacitatea de asumare a responsabilității față de faptele sau comportamentele proprii. În acest sens, precizăm faptul că există foarte puține tulburări de ordin psihopatologic în care discernământul să fie sever afectat sau abolit.
Prin natura activității noastre de psihologi clinicieni și/sau psihoterapeuți, am întâlnit de-a lungul timpului pacienți cu diferite tulburări mintale, dintre care unele severe, pentru care au fost necesare internări (spitalizări) multiple. Acești pacienți au reușit să se reintegreze social și profesional atât ca urmare a participării la ședințe de psihoterapie și/sau a administrării unui tratament medicamentos (sub supravegherea medicului psihiatru), cât și prin intermediul unui suport social adecvat și consistent. Așadar, psihologii clinicieni și psihoterapeuții, în colaborare cu medicii psihiatri, pe baza protocoalelor validate științific, încearcă să trateze eficient aceste tulburări mintale, uneori în condiții destul de dificile.
Astfel, sprijinul societății în ansamblu este unul extrem de important, iar obiectivul social comun constă în creșterea bunăstării sociale și emoționale, facilitarea adaptării (sociale, ocupaționale, educaționale), asigurarea accesului la tratament, respectul pentru demnitate și integritate, protecția împotriva abuzurilor de orice tip. În consecință, orice formă de stigmatizare și etichetare negativă a acestor persoane trebuie evitată; mai mult chiar, susținem că sprijinul moral din partea societății pentru persoanele diagnosticate cu tulburări mintale constituie una dintre necesitățile actuale stringente.
Având în vedere aspectele menționate, considerăm de o extremă importanță implementarea cu celeritate a accesului la servicii psihologice (psihologie clinică, psihoterapie sau consiliere psihologică) validate științific pentru un segment cât mai larg din populație, atât în scop preventiv, cât și ca parte a tratamentului tulburărilor mintale. Costul acestor servicii se poate dovedi ridicat pentru o mare parte dintre persoanele afectate, motiv pentru care considerăm, o dată în plus, ca fiind o prioritate decontarea directă a serviciilor psihologice în relație cu Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, ca parte a strategiei de intervenție pentru susținerea lor, asigurând, în acest fel, accesul fără discriminare la serviciile psihologice necesare tratamentului tulburărilor mintale”.
Colegiul Psihologilor din România
Comisia de psihologie clinică și psihoterapie
RECTIFICARE: Într-o versiune anterioară a acestui text, am scris că poziția aparține Asociației Psihologilor din România. Ea aparține, de fapt, Colegiului Psihologilor din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Kein14Sasha1 • 01.05.2023, 11:35
Pentru @ stanvasile, @Mazavalt, @Qwert - „bolnavii psihici sunt evitați”- nu ați înțeles nimic din această dramă! - „Nu ar trebui angajați în locuri de muncă stresante”- gramatică nu cunoașteți, vă permiteți însă ironii( puneți în ghilimele dreptul la muncă!) - „m-ați convins. Ciutacu e răul absolut” - vă place miștocăreala, bre!
Emil52 • 27.04.2023, 11:43
Colegiul psihologilor din România , emite un punct de vedere pertinent . Este argumentat științific. Nu aici este problema. Se pare că jurnalista a scris niște articole care au deranjat persoane potente din punct de vedere relații suspuse și bani, mulți bani. Atunci au trecut la amenințări. Aceste amenințări nu prea fac casă bună cu un depresiv și abisul a luat forme periculoase. Dosarul pentru moarte suspectă nu se referă la tratamentul depresiei ,ci la consecințele ireparabile ale unor presiuni fie ele și de ordin moral.
stanvasile • 27.04.2023, 06:12
E foarte frumos ca luati apararea unei domnisoare dar nu e un exemplu representativ pentru fobia oamenilor fata de cei cu afectiuni psihiatrice. Tot felul de golani, violatori, talhari, criminali si alte astfel de exemple antisociale si criminale sunt motivul foarte justuficat pentru care cei bolnavi psihic sunt evitati.