Contactată de Libertatea, președinta Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru, a declarat că elevii din ani terminali se simt ușurați că-și vor putea susține la timp examenele. 

„Ne bucurăm să vedem că revendicările profesorilor au fost ascultate și, până la urmă, concretizate. Rămâne să vedem că, începând cu luna ianuarie 2024, vom vorbi cu adevărat despre o salarizare corespunzătoare a personalului didactic. Însă, pe moment, elevii din ani terminali simt o liniște și o siguranță acum că își vor putea susține examenele la timp.”

Miruna Croitoru, președinta Consiliului Elevilor Foto: gov.ro

Elevii rămân alături de profesori, dacă Guvernul nu-și respectă promisiunile

Federațiile sindicale din Educație au anunțat luni, 12 iunie, că greva generală începută pe 22 mai se suspendă. Sindicaliştii au precizat însă că greva va fi reluată dacă Guvernul nu include în noua lege a salarizării prevederile din OUG privind aducerea salariului debutantului la nivelul salariului brut pe economie și acordarea de la 1 ianuarie 2024 a primei tranșe de majorare, de 50% din creșterea din noua lege a salarizării.

Președinta CNE a subliniat că elevii vor fi în continuare alături de profesori, în cazul în care Guvernul nu-și va menține promisiunile. 

„Ne bucurăm să vedem că profesorii au avut o voce și că aceasta a fost nu doar ascultată, ci și auzită, iar cerințele lor au fost implementate într-o oarecare măsură.”

Urmează să vedem dacă această creștere graduală care a fost promisă se va concretiza sau nu. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom fi alături de profesori, așa cum am fost și până acum, și le vom susține revendicările.

Președinta Consiliului Național al Elevilor:

A cui e victoria?”

Pe de altă parte, Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța și eleva care a făcut parte din echipa care a intrat la negocierile de la Palatul Cotroceni, e de părere că „OUG, așa cum a fost ea publicată pe site-ul Ministerului Educației, este o țeapă”.

Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța

„Nu conține ceea ce au cerut profesorii, nu are revendicările lor în ea. Guvernul poate să dea o OUG și să o pună în consultare și apoi să aprobe o alta. Până nu vedem OUG în Monitorul Oficial, nu putem să avem încredere. De fapt, nici măcar atunci nu putem să zicem că e o victorie neapărat, pentru că ordonanța poate fi modificată, poate fi prorogată. OK, greva trebuie să se încheie cu o victorie, dar întrebarea este a cui? La asta trebuie să fim atenți.”

Ligia Deca: „Victoria tuturor celor care au susținut educația”

Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat luni, la finalul ședinței de Guvern, că prin suspendarea grevei generale din învățământ, „cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal”. 

De altfel, Deca a vorbit despre „o victorie a tuturor celor care au susținut educația” și a prezentat conținutul celor două ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. Acestea, spune ministrul, „oferă garanțiile solicitate de cadrele didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut atât prin legea salarizării unitare, cât și prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor legi ale educației”.

Trebuie să fie o victorie a profesorilor, a elevilor, a societății civile și a întregii societăți, în niciun caz a Ministerului Educației.

Președinta Asociației Elevilor din Constanța:

„Nu putem să avem o victorie care să fie concomitent și a elevilor, și a profesorilor, și a Guvernului, nu putem! E ca la o mașină, nu poți apăsa în același timp și pedala de frână, și accelerația”, continuă eleva. 

Președinta Asociației Elevilor din Constanța: „Un minister corupt nu se poate bucura de o victorie a oamenilor”

„O victorie a Guvernului va însemna în același timp și o pierdere a profesorilor și a elevilor. În schimb, o victorie a profesorilor și a elevilor va însemna, în același timp, o victorie a sistemului de educație și o pierdere pentru Ministerul Educației. De ce? Pentru că un minister corupt, care-și bate joc de noi toți, așa cum ne-a demonstrat până acum, nu poate să se bucure de o victorie a oamenilor. Nu poate, îi este străin acest lucru!”, spune revoltată Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța. 

Lupta pentru educație continuă

Ariana Dudună spune că este normal ca elevii să se bucure că-și vor putea susține examenele la timp, „dar asta nu înseamnă că lupta pentru educație s-a încheiat”. 

„Eu sunt de părere că, pe termen lung, vom avea în continuare același sistem dezastruos. Cred că în continuare vom avea un deficit de cadre didactice – care va duce la un colaps al învățământului, așa cum am mai spus până acum”, subliniază Dudună.  

Ea crede că situația, pentru moment, este mai convenabilă elevilor. Dar pe termen scurt.

N-o să ne ducem să-i facem laudatio doamnei ministru Ligia Deca pentru că «ne lasă să ne dăm examenele», pentru că «a rezolvat cu greva», în niciun caz”, a conchis eleva din Constanța. 

Ariana Dudună are 18 ani și este una dintre cele mai cunoscute figuri din rândul reprezentanților elevilor din România. Eleva a mărturisit că, după examenul de Bacalaureat, va da admitere la Facultatea de Drept, din cadrul Universității din București. 

Ca președinte a Asociației Elevilor din Constanța, poziție în care a fost aleasă în 2021, Dudună a fost invitată să ia parte la negocierile dintre sindicate și președintele Klaus Iohannis. Acestea au avut loc marți după-amiază, 30 mai, la Palatul Cotroceni, după o săptămână și jumătate de proteste în învățământ.

 
 

Urmărește-ne pe Google News