„În continuare, în Afganistan, au rămas zeci de magistrați care solicită cu disperare ajutorul Guvernului Român și asociațiilor magistraților români pentru evacuare. Este vorba de oameni care pot fi oricând uciși de autoritățile talibane, aflați în categoriile de risc maxim (judecători, procurori, ziariști, funcționari), oameni care supraviețiuiesc dramatic, schimbându-și în fiecare noapte ascunzătoarea, lipsiți de hrană, condamnați practic la moarte”, transmit Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție.
Asociațiile cer Guvernului și Ministerului de Externe să se implice mai mult pentru a evacua cetățenii afgani care se află la risc.
„În fața unei asemenea situații inimaginabile, Guvernul României nu trebuie să rămână nepăsător, fiind necesară deschiderea imediată a oricăror forme de asistență umanitară.
În acest sens, solicităm expres Ministerului Afacerilor Externe să se implice în continuare pentru salvarea judecătorilor și procurorilor afgani a căror viață este pusă în pericol. Nu lăsați să fie vânați și uciși cu cruzime oameni nevinovați!”, transmit asociațiile.
156 de cetățeni afgani au fost evacuați în urma intervenției statului român, potrivit unui anunț făcut de MAE pe 5 septembrie. Ei se adaugă evacuării celor 49 de români care au solicitat repatrierea după ce țara a fost cucerită de talibani și altor șapte cetățeni ai unor state aliate. 139 dintre afganii evacuați au sosit în România cu o aeronavă Tarom, pe 9 septembrie, și au fost cazați la centrul pentru refugiați de la Galați.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro