Anunțul a fost făcut de preşedinţia de tranziţie din Mali, care a precizat că tentativa a eşuat, iar Assimi Goita este ‘„teafăr şi năvătămat”.

Surse militare citate de Reuters au declarat că Goita nu a fost rănit în atacul în care s-a folosit un cuţit.

Șeful interimar al statului asista în Marea Moschee din Bamako la rugăciunea pentru Aid al-Adha, Sărbătoarea Sacrificiului, când a fost vizat de tentativa de atac.

În urma incidentului, colonelul Goita, în vârstă de 38 de ani, a fost condus la Kati, un oraş-garnizoană la circa 15 kilometri de capitala Bamako, devenit centrul de comandă al puterii după lovitura de stat din 18 august 2020.

Goita a ajuns la putere în 2020 printr-o lovitură de stat.

Până la acea dată, Assimi Goita a fost comandantul unui batalion al forţelor speciale. El l-a înlăturat atunci de la putere printr-un puci militar pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita.

În iunie, colonelul Goita a recurs la o a doua lovitură de stat, prin care a demis guvernul de tranziţie şi apoi s-a proclamat oficial şef al statului. Puciul a fost condamnat pe plan internaţional.

Assimi Goita a promis că va organiza în februarie anul viitor alegeri libere în Mali, ţară unde continuă să fie foarte active mişcările jihadiste.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat luna aceasta că în a doua jumătate a acestui an Franţa va începe să închidă baze în nordul statului Mali şi va menţine în regiune între 2.500 şi 3.000 de militari, faţă de 5.100 în prezent.

Incidentul din Mali vine la aproape două săptămâni după ce în Haiti, președintele statului, Jovenel Moïse, a fost ucis în locuința lui din capitala Port-au-Prince, de un comando format din 28 de persoane, printre care și doi americani. Soția președintelui a fost rănită grav în atac, fiind transportată în SUA pentru a primi îngrijiri medicale.

Urmărește-ne pe Google News