Libertatea a publicat, în urmă cu o săptămână, o investigație prin care a atras atenția că ASSMB nu respectă normele privind manipularea, stocarea și transportul deșeurilor medicale cu Experimentul cu Plăcuțele Petri din cadrul Campaniei ”Sănătatea e în mâinile tale”, derulată în 4.000 de grupe de elevi și preșcolari.
În acest timp, ASMB a schimbat de patru ori procedurile experimentului în mai puțin de 48 de ore. Conform documentelor interne ajunse în posesia Libertății, Plăcuțele Petri cu colonii de bacterii dezvoltate după experiment urmau:
Varianta 1: Să fie păstrate în cabinetele medicale din școli și grădinițe timp de o lună până când erau colectate și distruse de către o firmă specializată.
Varianta 2: După ce cadrele medicale au reclamat că sunt încalcate normele de stocare a deșeurilor medicale, ASSMB a decis ca aceste Plăcuțe să fie plimbate între școli și puncte de colectare pe sectoare, cu mijloacele publice de transport.
Varianta a 3-a: În conferința de presă de inaugurare a Campaniei, din 15 octombrie, ASSMB a anunțat că Plăcuțele Petri or să fie duse la laboratorul Spitalului ”Victor Babeș”, unde vor fi păstrate și filmate cu coloniile dezvoltate, iar elevilor le va fi prezentat materialul video, urmând ca laboratorul să se ocupe de distrugerea deșeului.
Varianta a 4-a și cea finală este că ASSMB a limitat Experimentul cu Plăcuțele Petri la doar 3 școli, procedura fiind cea cu laboratorul de la ”Victor Babeș”, variantă de lucru avizată de DSP și cu respectarea condițiilor de biosecuritate.
ASSMB a trimis luni, la o săptămână de la publicarea primului articol de către Libertatea, un drept la replică în care susține că Plăcuțele Petri folosite în cadrul campaniei din școli nu reprezintă deșeu medical după experiment, cu material didactic și neagă că ar fi schimbat de 4 ori procedurile experimentului.
Publicăm mai jos dreptul la replică al ASSMB, în varianta integrală:
DREPT LA REPLICĂ
Primăria Capitalei și ASSMB resping ferm speculațiile publicate de redacția Libertatea cu privire la campania ”Sănătatea e în mâinile tale” și transmit spre publicare punctul de vedere oficial cu privire la acest subiect.
Cu o zi înainte de începerea campaniei ”Sănătatea e în mâinile tale”, derulată de Primăria Capitalei, prin ASSMB, o parte a mass-media a lansat în spațiul public anumite informații eronate și alarmante referitoare la acest demers. Drept urmare, o campanie extrem de importantă pentru copii a ajuns să debuteze cu anumite îndoieli.
În primul material publicat pe acest subiect, redacția Libertatea a ales să prezinte cititorilor afirmații ale unor persoane, dar nu și poziția oficială a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Acest mod de lucru contravine obligației constituționale privind informarea corectă și este lipsit de imparțialitate, întrucât cititorii nu-și pot forma o opinie reală cu privire la subiect, neavând acces la punctele de vedere ale tuturor celor implicați.
Campania a fost pregătită în colaborare cu mai mulți specialiști, unele documente având variante intermediare de lucru
Astfel, în articol se face referire la un document de ordine interioară, un draft de lucru, care a suferit mai multe modificări pe măsură ce au avut loc întâlniri atât cu cadrele medicale din rețeaua de medicină școlară, cât și cu reprezentanții DSP, FNAP-IP dar și cu specialiști din cadrul Societății Române de Microbiologie și de la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș.”
Întreaga campanie a fost pregătită minuțios și, chiar dacă au existat puncte de vedere diferite, în final s-a ajuns la un plan comun care nu a fost schimbat în ultima clipă, ”improvizațiile” fiind inexistente.
Campania este una sigură pentru sănătatea publică și se derulează cu respectarea prevederilor legale
Campania urmărește educarea și conștientizarea elevilor cu privire la importanța spălatului pe mâini și implementarea comportamentului de igienă a mâinilor, în scopul prevenției bolilor transmisibile. Lecțiile includ și demonstrații practice, una dintre ele fiind aceea de a compara culturile de bacterii prelevate de pe mâinile murdare cu cele de pe mâinile proaspăt spălate.
Una dintre informațiile eronate, publicate de redacția Libertatea, fără o minimă verificare prealabilă, cu privire la această demonstrație practică, este cea potrivit căreia plăcile Petri sunt deșeuri medicale.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 856/2002, deșeurile periculoase și nepericuloase sunt deșeuri generate de activități medicale. În cazul experimenului nostru, plăcile Petri sunt utilizate în scop didactic și folosesc probe de la subiecți sănătoși, punând în evidență bacterii nepatogene care trăiesc în mod normal pe mâinile noastre.
Conform prevederilor legale, plăcile Petri vor fi colectate de o autospecială autorizată și depozitate pentru perioada de incubație în laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”. Ulterior, acestea vor fi fotografiate și filmate, pentru ca imaginile să ajungă la copii, iar apoi vor fi neutralizate de unitatea sanitară, potrivit prevederilor legale. Elevii nu vor atinge placile cu mâna, probele fiind luate cu tampoane sterile pentru exudat.
De altfel, astfel de experimente sunt desfășurate destul de des în mai multe țări din lume, sunt chiar încurajate pentru a demonstra copiilor, și nu numai, importanța unei spălări riguroase a mâinilor ori de câte ori este necesar. Exemplificăm cu experimentul Universității Dundee din Scoția, pentru care s-a realizat un manual care prevede exact pașii pe care ASSMB și-a propus să-i parcurgă pentru realizarea acestui proiect: ”După ce au fost atinse cu mâna, plăcile se țin la incubat în sala de clasă, sigilate, la temperatura camerei. Plăcile pot fi examinate de studenți dar nu trebuie deschise. (…) Distrugerea lor se va face de o firmă parteneră autorizată să colecteze plăcile, inclusiv să le țină la incubat și apoi să le fotografieze pentru a trimite studenților poze cu rezultatele.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro