Vizita lui Harris are de altfel rolul de a asigura România de sprijinul ferm al Washingtonului, în plin război în Ucraina.

Harris va discuta despre sprijinul concret cu Klaus Iohannis, au spus în prealabil oficialii americani. Ea va transmite, de asemenea, mesaje publice de susținere atât pentru România și ceilalți membri NATO de pe flancul estic, cât și pentru Ucraina, care a reușit să reziste timp de două săptămâni unei invazii militare rusești.

La începutul lui februarie, președintele Joe Biden a anunțat deja desfășurarea suplimentară a 1.000 de soldați americani în România – este vorba despre militari dintr-un regiment de infanterie Stryker, aflați anterior în Germania.

Problema vulnerabilității la Marea Neagră este însă una dezbătută de mai mulți ani, dar rămasă fără soluție.

Într-o analiză recentă, Reuters avertiza că pe măsură ce NATO face eforturi să răspundă cumva invaziei Ucrainei, indirect, Marea Neagră rămâne expusă.

Când Rusia a atacat Ucraina, cea mai apropiată navă NATO se afla în Mediterana. Ultima navă a Alianței Nord-Atlantice a părăsit Marea Neagră acum mai bine de o lună. În schimb, 16 nave ale flotelor ruse, inclusiv nave cu lansatoare de rachete și capabile să debarce tancuri și militari, au navigat pe Marea Neagră.

Nu doar că navele militare rusești au lansat atacuri asupra unor ținte din Ucraina, dar ele au perturbat traficul maritim ucrainean și implicit comerțul vital pentru Ucraina încă dinainte de invazie.

Unii diplomați au spus că NATO ar fi trebuit deja să instituie o patrulă maritimă în Marea Neagră.

Lipsa unui astfel de instrument, în ciuda vizitelor frecvente ale navelor SUA, a permis, spre exemplu, Rusiei să blocheze zone mari din apropierea coastelor României și Bulgariei, sub motivul că în regiune au loc manevre militare.

NATO este însă puternic dependentă de ajutorul Turciei. Asta și pentru că, observă experții citați de Reuters, ceilalți membri ai Alianței de la Marea Neagră, România și Bulgaria, au capacități navale limitate.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News