Companiile IT din România pierd milioane de euro pe an pe seama contractelor refuzate din cauza unui număr insuficient de angajaţi capabili să le onoreze. Concurenţa pentru noi recruţi în IT mare, iar salariile sunt de cel puţin două ori mai mari decât media pentru un debutant.
În aceste condiţii de piaţă, angajaţii îşi permit să migreze de la o companie la alta pentru o ofertă mai bună. Cu taote acestea, criza de programatori pe piaţa din România este evidentă.
Andrei Pitiş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), crede că aceast fenomen este specific la nivel global: „Am participat la o discuţie cu şefi de asociaţii de IT de pe tot mapamondul şi toţi se loveau de problema forţei de muncă”.
Managerii din industrie cred că mulţi oameni fug de joburi în IT deoarece au senzaţia că tot ce trebuie să facă este să stea în faţa calculatorului. „E adevărat că joburile de software engineering aşa sunt, însă sunt slujbe în vânzări, marketing, comunicare, servicii clienţi, care implică şi creativitate sau interacţiune cu alţi oameni”, explică Pitiş.
Pentru satisfacerea nevoilor companiilor din IT, ar fi nevoie de un număr dublu de absolvenţi, iar facultăţile din Bucureşti aduc anual 1.500 de noi absolvenţi în piaţa muncii. În ţară, numărul ajunge la cel mult zece mii, dacă adăugăm principalele centre universitare din Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.
Conform businessmagazin.ro, piaţa muncii din IT s-a stabilizat în 2010 şi ulterior chiar a crescut în 2011 şi 2012. 120.000 de angajaţi lucrează în prezent în piaţa de IT&C, în creştere cu 1.000 de angajaţi faţă de nivelul record din 2009.
Citeşte şi: Restaurantele oferă peste 700 de oportunități de angajare! Află unde și aplică pe eJobs!
Un român a fost RĂSPLĂTIT cu un loc de muncă în Marea Britanie după UN GEST CURAJOS
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro