Conform AFP şi Reuters, citate de Agerpres, reprezentanţii preşedinţiei sud-africane au declarat că fostul preşedinte sud-african rămâne totuşi ‘într-o stare critică, dar stabilă, fapt pentru care a cerut tuturor susţinătorilor săi să continue rugăciunile pentru el. Internarea lui Mandela la spital este cea mai lungă de la eliberarea sa din închisoare, în 1990, după 27 de ani de detenţie sub regimul de apartheid.
Altfel, autorităţile au refuzat să comenteze informaţiile potrivit cărora Mandela a fost supus vineri unei operaţii minore ‘pentru deblocarea tubului de dializă, în a şaptea săptămână de spitalizare.
Mandela s-a născut la 18 iulie 1918, în satul Mvezo, iar numele Mandela provine de la bunicul acestuia, în timp ce Nelson a fost numele pe care l-a primit de la profesoara sa de la şcoala metodistă pe care a urmat-o.
Celebra figură s-a implicat activ în politica anti-colonialistă din Africa de Sud, iar ardoarea pe care a dovedit-o în lupta pentru apărarea drepturilor oamenilor i-a adus lui Mandela o condamnare pe viaţă, în anul 1964, dintre care a executat doar 27 de ani încarcerat, graţie unor ample proteste, ce au dus la eliberarea sa pe 11 februarie 1990.
În anul 1994 Nelson Mandela devine primul preşedinte de culoare al Africii de Sud şi primul ales prin vot universal. Până în anul 1999 a continuat lupta împotriva aprtheidului şi a combătut rasismul şi sărăcia. Cu un an înaintea alegerii sale ca preşedinte, Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace, iar în anul 2009, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat ziua de 18 iulie, aniversarea acestuia, Ziua Mandela.
Citeşte şi: Nelson Mandela REACŢIONEAZĂ LA TRATAMENT! Află care este starea lui de sănătate
„Stare critică, dar stabilă.” Doctorii dezmint că Mandela s-ar afla într-o „stare vegetativă”
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!