Localnicii din Tarlisua, comuna bistriteana cel mai greu incercata de valul de inundatii de saptamana trecuta, incep sa constientizeze pagubele pe care le-a facut paraul Tibles. Dupa ce au depasit socul provocat de furia apelor, oamenii incep sa realizeze, incetul cu incetul, faptul ca nu mai au case, ca apa le-a luat tot. “Asta inseamna sa fii sinistrat? Inseamna sa nu mai ai nimic, nu?”, spun ei cu lacrimi in ochi.
Familia care asigura asistenta medicala la dispensarul comunal a scapat de sinistru ca prin urechile acului. Un minut, maximum doua si numarul victimelor ar fi fost mai mare cu cel putin patru. Femeia povesteste cu voce joasa, cu calm, ca si cand ar istorisi scene dintr-un film vazut la televizor si nu un cosmar trait pe propria piele. “Ma jucam cu copilul in bucatarie. La un moment dat a picat cablul tv, apoi s-a intrerupt si curentul, telefonul nu mai functiona, in casa era bezna, iar afara ploua cu galeata. Tuna si fulgera ingrozitor, dar nici un moment nu m-am gandit ca aveam sa traiesc cele mai cumplite minute din viata mea. Am mers pana in dormitor, iar baietelul a inceput sa tipe ca a crescut apa in curtea dispensarului. Incepuse sa izbeasca in gard cu putere. Am vrut sa caut ceva haine, sa le pun intr-o sacosa si sa mergem la o prietena, care locuieste intr-un bloc din apropiere. N-am mai apucat, Simona, o foarte buna prietena de-a mea, a navalit in casa si ne-a zis sa lasam totul balta si sa iesim urgent, caci nu e de gluma cu ploaia asta. Am apucat sa fugim si pana am ajuns la bloc, la etajul patru. Casa a fost devastata. Nu stiu, pret de un minut, poate doua, atat, nu mai mult. Mi-a salvat viata, mie si copilului meu, daca nu plecam atunci, acum mai mult ca sigur eram si noi pe acea lista neagra de la primarie”, isi aminteste cu lacrimi in ochi Nadia Scolca.
Baietelul l-au trimis la bunici, la Cluj, iar familia Scolca a ramas sa lupte cu muntii de lemne si mocirla care le-au inghitit dispensarul si casa. “Noi acolo munceam si acolo locuiam. Dintr-o data am pierdut tot, si casa, si loc de munca. Tot instrumentarul si toata aparatura pe care o primisem de-a lungul anilor a fost inghitita de namol, baze de date si fise medicale ale pacientilor, s-au dus toate. Am plecat doar cu hainele de pe noi, restul s-au dus”, isi spune necazul si Tiberiu Scolca.
Putin mai jos de dispensar, langa ceea ce pana acum cateva zile a fost casa ei, Marioara Pop traieste o drama. Apele i-au luat totul, ea nici macar nu mai are ce spala. Casa sta sa se prabuseasca, au disparut pana si tocurile de la ferestre. Cu niste gheare nevazute, apa a cules pana si ultima bucata de mocheta din casa, pana si ultimul tablou de pe pereti, le-a inghesuit pe usi si ferestre si le-a purtat departe, la zeci de kilometri, cine stie pe unde. “Acum suntem si noi in situatia oamenilor despre care citeam in ziare sau vedeam la televizor. Asta inseamna sa fii sinistrat? Inseamna sa nu mai ai nimic, nu? Noi nu mai avem nimic”, plange Marioara.
In Valea Mortii pare sa se fi stins si speranta, oamenii ratacesc absenti, baiguind rugaciuni, cu privirile ratacite. Copiii desculti si murdari isi flutura mainile a speranta catre pasagerii, majoritatea in uniforma, din masinile ce isi fac drum cu greu prin Valea Tiblesului.
Din ceea ce pana nu de mult a fost dispensarul din Tarlisua nu se mai vede decat acoperisul, o mare de lemne inconjurand cladirea si blocand practic accesul echipelor de interventie. “De o saptamana de zile asteptam si noi ajutor. Acest dispensar a salvat viata multor oameni de aici, cladirea asta si sala de sport din spate au blocat marea masa de lemne sa se duca mai departe”, spune Tiberiu Scolca.
Acesta este paraul ucigas!
Asa arata paraul care a distrus peste 900 de locuinte si aproximativ 800 de anexe gospodaresti, care a izolat cinci localitati si a provocat pagube de peste 50 de miliarde de lei vechi in alte opt comune. Inundatiile provocate de Tibles au lasat in urma zece morti, alte trei persoane fiind cautate si la aceasta ora de echipele de interventie. In zilele lui linistite, Tiblesul poate fi traversat cu piciorul, de pe un mal pe celalalt, lucru pe care l-a facut si reporterul Libertatii
Premierul si presedintele s-au intalnit pe pod la Tarlisua
Presedintele si premierul n-au pierdut ocazia de a-si manifesta ingrijorarea fata de situatia de la Tarlisua. Ieri, amandoi s-au dus in Bistrita. Dar nu impreuna. Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu s-au intalnit pe podul din localitatea Tarlisua, s-au salutat, dupa care au discutat timp de cateva minute cu localnicii. Elicopterul cu care premierul Calin Popescu Tariceanu a survolat, marti, Valea Tiblesului a aterizat in jurul orei 12.45 la Tarlisua, langa biserica, iar presedintele venea din partea opusa, astfel ca cei doi s-au intalnit pe podul din localitate, grav afectat in urma viiturii.
Presedintele si premierul au avut o discutie comuna cu oamenii, pret de cateva minute. Primul-ministru a promis ca Guvernul ii va ajuta pe cetateni, in timp ce seful statului le-a spus localnicilor ca nu sunt singuri. De asemenea, cei doi demnitari au inaintat ideea amenajarii unei popote la Tarlisua, unde oamenii sa beneficieze de o masa calda.