Premierul Ungariei Viktor Orban folosește președinția țării sale a Consiliului UE pentru a urma un „plan de pace” individual. Orban l-a vizitat pentru prima dată pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (46 de ani) la Kiev, iar vineri a călătorit la Kremlin pentru a-l vedea pe Vladimir Putin (71 de ani).

Orban este puternic criticat pentru acest lucru: cancelarul german Olaf Scholz a precizat că Orban nu călătorește în numele UE. Și din alte capitale europene a fost criticat premierul maghiar. Acuzația: Vizita în Rusia nu a fost convenită cu nimeni și misiunea de pace a fost sortită eșecului încă de la început, pentru că Putin nu vrea pace deloc, ci mai degrabă folosește fiecare spațiu de respirație pentru a se reînarma și a ataca.

Paul Ronzheimer, redactorul șef-adjunct al Bild a discutat cu Viktor Orban după vizita acestuia la Moscova și premierul maghiar i-a spus: „În următoarele câteva luni lucrurile se vor înrăutăți pe front”.

„Sunt mai multe arme și rușii sunt mai hotărâți. Deci energia confruntării, numărul morților, numărul victimelor vor fi mai brutale decât în ​​ultimele șapte luni, deși perioada de dinainte a fost și ea foarte brutală”, a subliniat Orban.

Conversațiile de la Kiev și Moscova i-au arătat clar acest lucru, susține liderul maghiar: „Am avut ocazia să vorbesc atât cu președintele ucrainean, cât și cu cel rus. Și credeți-mă, următoarele două sau trei luni vor fi mult mai brutale decât credem”.

De aceea, „acum este momentul potrivit” pentru a trece „de la politica de război la politica de pace”, crede Orban. „Argumentul principal este pierderea de vieți umane. Aceasta este cea mai importantă motivație morală. Dar pe lângă asta există și interesul propriu al Europei, deoarece ceea ce se întâmplă aici este foarte rău pentru noi”, spune premierul de la Budapesta.

Pentru a pune capăt războiului, Orban vrea să vorbească cu cinci jucători cheie: Ucraina, Rusia, SUA, UE și China, unde a aterizat astăzi.

În timp ce se abține să critice Rusia, face acuzații serioase împotriva europenilor: „Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar și Europa are o politică de război”, a spus Orban. El face apel la ruperea de SUA și la „urmărirea unei politici autonome”, deoarece „principala victimă a celor două părți în conflict este economia europeană și populația europeană”.

Șeful guvernului ungar este convins că „nu există o soluție pentru acest conflict pe front”. Mesajul lui către Moscova și Kiev: „Oamenii, noi, lumea, vrem pace, să nu ne mai ucidem. Să începem să negociem. Sau cel puțin să înțelegem că nu există o soluție la nivel local”.

Ceea ce spune Orban despre întâlnirea sa cu Vladimir Putin este exploziv, scrie Bild, care se întreabă: mai crede în victorie dictatorul care a vrut să cucerească Ucraina în câteva zile?

„Este mai mult decât atât”, spune Orban. „El are o viziune clară despre ceea ce se întâmplă și despre cum va câștiga Rusia. Același lucru este valabil și pentru Zelenski”. Premierul ungar a continuat: „Putin nu poate pierde, dacă e vorba despre soldați. Uită-te la echipamente și tehnologie. Învingerea Rusiei este un gând greu de imaginat. Probabilitatea ca Rusia să fie într-adevăr învinsă este complet de neluat în calcul”.

Orban îi compară în mod repetat Putin și Zelenski. „I-am întrebat pe amândoi despre pierderi. Ambii au fost dispuși să ofere doar cifrele victimelor celeilalte părți. Nu au spus nimic despre propriile lor pierderi”.

Orban pare să creadă că și Putin vrea să nu mai moară oameni, deși continuă să ordone și să încurajeze în fiecare zi trimiterea de trupe pe front. „Chiar dacă cei doi lideri sunt în mod logic împotriva unei încetări rapide a focului, practic toată lumea știe că ar fi mai bine dacă nici un rus sau ucrainean nu ar mai muri mâine dimineață”, a spus șeful guvernului maghiar.

Premierul ungar susține că înțelege Rusia deosebit de bine și ce se întâmplă acolo: „Există foarte puțini oameni în lume care știu mai multe despre Rusia decât ungurii și mai ales premierul lor. Îi cunosc pe ruși. Ei sunt diferiti de noi. Au o istorie diferită, o cultură diferită, instincte și atitudini diferite. O altă înțelegere a libertății și o altă înțelegere a suveranității naționale”.

Urmărește-ne pe Google News