De profesie inginer, Liviu Nicolae Dragnea a intrat în politică după Revoluție. În perioada 1994 – 2011 a fost membru al Partidului Democrat. A fost vicepreședinte al PD Teleorman din 1995 până în 2000. La alegerile locale din 1996 a obținut un mandat de consilier local în Turnu Măgurele, din partea PD.

În perioada 1996-2000 a fost prefect al județului Teleorman. În 2000 a părăsit PD și s-a înscris în Partidul Social Democrat, iar peste cinci ani devine vicepreședinte al PSD. A fost președinte al consiliului județean Teleorman trei mandate consecutive, primul fiind obținut în anul 2000, sub sigla Partidului Democrat.

Din 20 ianuarie 2009, a devenit Ministru al Administrației și Internelor, în locul lui Gabriel Oprea. În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012 a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României, în colegiul 3 din Teleorman, ales pe listele Uniunii Social-Liberale. În 2012 a devenit vicepremier și Ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale.

La Congresul PSD din 20 aprilie 2013 este ales în funcția de președinte executiv al formațiunii, iar în 2015, Comitetul Executiv al PSD l-a votat pe Liviu Dragnea președinte interimar al partidului, după de Victor Ponta demisiona din fruntea Guvernului, în urma tragediei din Colectiv.

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

Candidatul unic la șefia PSD, ales prin vot direct de membrii de partid de la nivel național, cu peste 96%

În octombrie 2015, Dragnea organizează primele alegeri pentru președintele partidului prin vot direct al membrilor PSD. Este unicul candidat și primește votul a peste 96% din alegătorii PSD. Cu acest sistem de alegere, Dragnea își securizează funcția în partid, astfel că nu mai poate fi dat jos de la conducere decât tot prin organizarea unor alegeri interne, lucru greu de realizat, din punct de vedere logistic. În martie anul acesta, a decis convocarea Congresului Extraordinar al PSD și a reușit să își impună o structură de conducere ( Biroul Permanent Național) formată numai din oameni fideli. Iar numărul doi în partid a devenit chiar premierul Viorica Dăncilă.

Astfel, Liviu Dragnea a reușit să elimine orice posibilitate de opoziție în interiorul partidului. Chiar și pe foștii premieri, pe care i-a schimbat din funcție a reușit să și-i țină aproape.

Sorin Grindeanu, primul premier al României dat jos de propriul partid prin moțiune de cenzură a primit șefia ANCOM, cu un salariu pe măsură iar premierul Mihai Tudose, care a fost nevoit să se retragă din fruntea Guvernului s-ar pregăti pentru a prelua Consiliul Concurenței. El a negat acest scenariu, însă în Parlament și în partid, Mihai Tudose a încetat să mai critice deciziile conducerii PSD, așa cum o făcea când era la Palatul Victoria.

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

Dragnea și dosarele penale: Condamnat definitiv în dosarul Referendumului, urmărit penal în dosarul Tel Drum

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul”, în aprilie 2016. Ca urmare a acestei sentințe, Liviu Dragnea a declarat intenția sa de a contesta decizia magistraților, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului însă nu este clar dacă a făcut acest demers.

În iulie 2016, Liviu Dragnea, la momentul faptelor președinte al Consiliului Județean Teleorman, a fost trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

El a fost acuzat că ar fi avut 2 persoane lucrătoare la sediul de partid unde deținea funcția de președinte inculpatul, dar acestea erau plătite de o instituție a statului, respectiv Direcția de Protecție a Copilului din județ.

Începând cu data de 13 noiembrie 2017, DNA a dispus urmărirea penală a lui Liviu Dragnea sub acuzația de constituire grup infracțional organizat, deturnare fonduri europene și infracțiuni de abuz în serviciu. DNA îl acuză pe Liviu Dragnea că ar fi obținut foloase necuvenite din diverse contracte publice acordate societății de construcții drumuri și autostrăzi Tel Drum.

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

DNA a pus sechestru pe bunurile mobile și imobile ale persoanelor găsite pe numele celor din dosarul Tel Drum

În iunie 2018, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul privind procesul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. A fost achitat pentru acuzația de fals intelectual. Decizia nu este definitivă.

Ce avere are Liviu Dragnea după divorț și după ce DNA i-a pus secrestru pe bunuri

Averea lui Liviu Dragnea nu s-a modificat foarte mult de la preluarea conducerii Camerei Deputaților, în luna ianuarie 2017. Liderul PSD are mai mulți bani în conturi, iar AEP i-a restituit suma de 10.500 de lei, reprezentând contribuția la campania electorală la alegerile parlamentare din 2016.

Liviu Dragnea deține un apartament de 80 mp, un spațiu comercial de 1527,59 mp și un teren aferent acestuia de 2913,35, în Turnu Măgurele. Este tot ce i-a rămas acestuia în urma partajului cu fosta soție, Bombonica Prodanca. Aceasta a primit în urma divorțului o casă și un teren în Alexandria, un teren în Bușteni, o autoutilitară Dacia Logan și un Land Rover.

Liderul PSD mai are două autoturisme, un Skoda Superb, fabricat în 2006, și un BMW X5, fabricat în 2009, primit donație în urma decesului fratelui său, de la cumnată și nepoți.

Dacă la începutul anului președintele PSD declara că are în conturile bancare deschise la BRD 16,84 dolari și 15.779 de lei, în luna iunie, sumele din conturi s-au mărit substanțial. Astfel, Dragnea are 3.000 de dolari și 37.796 lei, în cele două conturi. Acestora li se adaugă suma de 10.500 lei, sumă primită de la Autoritatea Electorală permanentă, care reprezenta contribuția la campania electorală din 2016, pentru Parlament.

La capitolul alte venituri apare și o ‘promisiune de vânzare-cumpărare’ reprezentând un imobil și un teren, în Turnu Măgurele, a cărui valoare este de 630.000 de lei.

Tatăl lui Liviu Dragnea a fost milițian

Liviu Nicolae Dragnea este fiul lui Dumitru Dragnea, fost subofiţer de miliţie care a deţinut funcţia de şef de post în două comune din judeţul Teleorman (Gratia şi Dobroteşti), conform Adevărul.

Liviu Dragnea a urmat cursurile Liceului de matematică–fizică Unirea din Turnu Măgurele (1976–1980). În 1987 a absolvit Facultatea de Transporturi, secţia Autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Aici l-a avut ca profesor de Mecanica fluidelor pe fostul premier Petre Roman.

A lucrat ca inginer stagiar într-o secţie auto aparţinând Întreprinderii de Utilaj Greu şi Transport pentru Construcţii Craiova.

În 1990, a deschis un bar, după ce s-a asociat cu Vasilică Petcu, un localnic din Giuvărăşti „Asociaţia cu scop lucrativ Bachus”.

Mai apoi, Dragnea şi Petcu se asociază apoi în firma „Com Orizont SRL”, care deschide şi administrează o serie de baruri în satele de lângă Giuvărăşti. În 1992 se asociază cu Florin Mîndroc cu care preia firma „Dacorom SRL”, în actele căreia figura un bar din Turnu Măgurele.

Firma preia în locaţie de gestiune Restaurantul Modern, Hanul Diligenţei şi Hotelul Turris din Turnu Măgurele în 1993 de la SC Turris SA Turnu Măgurele şi SC Vedea SA Teleorman, ambele societăţi deţinute de statul român.

Cel care semnează cedarea în locaţie de gestiune din partea SC Vedea SA este directorul ei, Cicerone Constantinescu. În 1994, Dragnea înfiinţează firma „Ştefimar SRL”, în care este asociat unic şi pe numele căreia mută unele din activele deţinute anterior de Dacorom şi Com Orizont.

Cele trei firme sunt radiate în anii 2000, când Dragnea devine preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.


Citește și Cele mai mari cutremure produse în ultimii ani în România. Un seism din 2014 a crăpat șosele în Galați


 

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI