Prin sloganul „De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie” Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a propus să evidențieze atât provocările, cât și oportunitățile care decurg din siguranța alimentelor.
Consumul de alimente proaspete sau gătite joacă un rol deosebit de important în orice națiune. Potrivit OMS, alimentele pot conține bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice care sunt responsabile pentru aproximativ 200 de boli, de la boala diareică acută și până la cancer. Din aceste motive se impune un consum de alimente sigure, sănătoase și hrănitoare, pentru a ne bucura de un stil de viață sănătos și activ.
Alimentele pot fi contaminate în orice moment al producției și distribuției, dar responsabilitatea primară le revine producătorilor de alimente. Nu toți preparatorii și consumatorii înțeleg să adopte practicile igienice de bază când cumpără, vând sau prepară alimentele, pentru a-și proteja sănătatea personală, respectiv pe cea comunitară.
Bolile transmise prin alimente pot influența dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naționale, a turismului și comerțului. Tema acestui an este, astfel, de maximă importanță pentru toți oamenii de pe planetă și pentru multe părți interesate, incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum și agențiile interguvernamentale.
Anul acesta, OMS a dorit să transmită cinci mesaje cheie : „Păstrați curățenia!”, „Separați alimentele gătite de cele crude!”, „Gătiți cât mai bine alimentele!”, „Păstrați alimentele la temperaturi sigure!” și „Folosiți surse de apă și materii prime sigure!”.