Campania electorală va începe pe 28 august.
Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, toate partidele care doresc să se înscrie în competiţie, precum şi candidaţii independenţi îşi pot înregistra mandatarii financiari, deschide şi declara conturile la AEP, începând de miercuri.
Principalele repere calendaristice ale perioadei electorale pentru alegerilor locale sunt următoarele:
- 2 august – constituirea Biroului Electoral Central;
- 7 – 11 august – perioada de înregistrare a alianţelor electorale;
- 7 – 18 august – perioada de depunere a candidaturilor;
- 8 august – constituirea birourilor electorale de circumscripţie;
- 24 august – rămânerea definitivă a candidaturilor;
- 22 septembrie – tipărirea buletinelor de vot, desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora, prin tragere la sorţi computerizată;
- 26 septembrie, ora 7.00 – încheierea campaniei electorale;
- 27 septembrie, ora 7.00 – începerea votării;
- 27 septembrie, ora 21.00 – încheierea votării.
Condiţii speciale de organizare a campaniei şi scrutinului
AEP a transmis o serie de cerințe legale minimale pentru alegerile locale.
Astfel, sediile secțiilor de votare trebuie să asigure setul de condiții minimale privind locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora: asigurarea generatoarelor de curent și a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate și accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței participanților la procesul electoral, precum și securitatea materialelor electorale).
Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare etc.).
Alegerile locale ar fi trebuit să se desfăşoare în luna iunie, însă au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19, după ce România a intrat timp de două luni, din luna martie, în stare de urgenţă.
Parlamentul a decis, la mijlocul lunii iunie, prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie. Prin acelaşi act normativ s-a prevăzut ca data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 să se stabilească prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.
La începutul lunii iulie, Camera Deputaţilor a votat, în regim de urgenţă, proiectul UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie.
Pe 16 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea.