Un tribunal din Washington compus din trei membri va asculta argumentele orale ale celor două părți.

În mijlocul cazului se află faptul că Departamentul Justiției cere închiderea TikTok pe baza unor dovezi de siguranță națională atât de secrete că nu au fost prezentate părții acuzate, conform The Verge.

TikTok argumentează că îi este încălcat dreptul la liberă de exprimare.

Cum s-a ajuns aici

Din cauza temerilor că TikTok spionează pentru guvernul de la Beijing, Congresul SUA a adoptat în aprilie o lege care impune gigantului chinez ByteDance să separe TikTok sau riscă blocarea începând cu 19 ianuarie 2025.

Președintele SUA Joe Biden poate amâna cu trei luni blocarea, dacă procesul de separare face progrese.

Practic, Congresul SUA cere vânzarea TikTok astfel încât aceasta să nu mai fie controlată de către compania-mamă din China.

Compania-mamă e privată

ByteDance a fost înființată de către Zhang Yiming – care este fondator și președinte și de Liang Rubo – care este fondator și director executiv.

Însă compania este controlată în proporție de 60% de către investitori internaționali, precum BlackRock, General Atlantic și Susquehanna International Group. Fondatorii dețin 20%, iar angajații au și ei alți 20%.

Inițial, după adoptarea legii, surse din companie au spus că ByteDance preferă să închidă rețeaua în SUA și să piardă cei 170 de milioane de utilizatori, decât să separe TikTok de grupul-mamă.

Ulterior însă, acționarii privați au insistat pentru o separare sau o vânzare, pentru a nu pierde bani.

ByteDance: o separare nu e posibilă

China are o lege care restricționează exporturile, iar algoritmii sunt printre bunurile aflate pe listă, astfel că TikTok s-ar putea afla între ciocan și nicovală dacă interzicerea merge în linie dreaptă.

ByteDance spune că o vânzare „nu este posibilă din punct de vedere tehnologic, comercial sau legal” și că fără o decizie în justiție se va ajunge la o situație fără precedent.

Casa Albă a spus că nu mai dorește ca TikTok să fie controlată de o entitate din China, dar că nu vrea o interdicție. Donald Trump a spus că, dacă va fi ales, nu va interzice TikTok.

Urmărește-ne pe Google News