UPDATE. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au dispus miercuri începerea procedurilor de verificare a averilor care aparțin torționarilor disidentului Gheorghe Ursu. Scopul este cel de identificare a bunurilor şi sumelor de bani pentru plata despăgubirilor.
La termenul de miercuri al procesului au fost judecaţi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, şi foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş.
Avocatul lui Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, a cerut magistraţilor luarea măsurilor asigurătorii faţă de cei trei inculpaţi, deoarece, pe parcursul anchetei, nu s-au luat astfel de măsuri, iar procurorul de şedinţă a declarat că este de acord cu verificări la Ministerul de Interne, Casa Naţională de Pensii, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, precum şi la alte instituţii pentru verificarea bunurilor şi a veniturilor inculpaţilor. Instanţa a fost de acord cu solicitarea avocatului lui Andrei Ursu.
Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a decis să citeze ca părţi responsabile civil Ministerul Afacerilor Interne, SRI şi Ministerul Finanţelor, după ce avocatul fostului ofiţer de Securitate Vasile Hodiş le-a spus judecătorilor că acesta s-a pensionat în 2013 din SRI, iar MAI avea în subordine penitenciarul în care a murit Ursu.
De cealaltă parte, avocatul lui Andrei Ursu a precizat că nu este oportună introducerea acestor instituţii în proces, deoarece acţiunea şi pedeapsa trebuie să se răsfrânge direct asupra inculpaţilor şi nu asupra contribuabilului român.
„Ar fi o mare nedreptate introducerea în cauză a acestor instituţii. A existat o mare discontinuitate între statul de până la 1989 şi după aceea. Ar fi o mare nedreptate să tragi la răspundere un stat care încearcă să repare ceea ce a făcut vechiul stat. Nu vrem bani de la statul român. Trebuie să plătească cei care au comis acele crime”, a declarat şi Andrei Ursu, conform Agerpres.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 7 iunie.
Gheorghe Ursu a fost anchetat de Securitate pentru că, în anii ’80, a trimis scrisori către Europa Liberă, dar şi pentru că ţinea un jurnal în care nota toate ororile cuplului Ceauşescum el murind în arest, în urma tratamentului la care a fost supus.
Maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţţii Statului sunt acuzaţi în acest dosar de infracţiuni contra umanităţii, iar foştii miniştri de Interne George Homoştean şi Tudor Postelnicu, de complicitate, notează Digi24.
Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 şi decedând în 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.
Până acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost şef al Direcţiei Cercetări Penale şi Mihail Creangă, fost şef al Arestului Miliţiei Capitalei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro