Decizia relaxării a fost luată vineri, în ședința Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după ce, săptămâna trecută, bilanțurile Grupului de Comunicare Strategică au arătat o rată de incidență în scădere, cu Bucureștiul ieșind din scenariul roșu.
Miercuri, 20 ianuarie, la exact trei luni de la intrarea în scenariul roșu, rata de infectare a scăzut pentru prima oară în București sub 3 la mia de locuitori: 2.96. În zilele următoare a continuat să scadă – 2,69, 2,52, 2,4, pentru ca duminică să ajungă la 2,37.
Ce măsuri intră în vigoare de luni
Conform comunicatului remis de Prefectura București după ședința de vineri, s-a decis:
- Deschiderea restaurantelor și a cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului. Se menține însă măsura progamului de funcționare restrâns, între orele 06.00 și 21.00;
- Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00;
- Localurile aflate în aer liber vor funcționa cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și cu maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.
- Se deschid cinematografele, sălile de spectacole și concerte, dar cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.
- Se deschid și sălile de jocuri de noroc, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-21.00.
„Rămân botezuri, nunți interzise, astea nu se permit. Nici nu intrăm în această discuție”, a declarat Raed Arafat, după ședința CMBSU.
Ministerul Sănătății solicitase CMBSU menținerea restricțiilor în Capitală, după ce vineri, 22 ianuarie, la ”Matei Balș” au fost confirmate două noi cazuri de infectare cu tulpina de COVID din Marea Britanie.
„Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor. Având în vedere apariția noii tulpini în București, Ministerul Sănătății a recomandat astăzi Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare”, ase arată în scrisoarea trimisă de minister către conducerea Capitalei, înainte de ședința de vineri.
Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a explicat, sâmbătă, de ce nu au fost urmate recomandările instituției conduse de Vlad Voiculescu.
„Nu avem opțiunea de a nu respecta legea. Dacă noi nu aplicam legea, riscam în mod categoric ca cei din domeniul HoReCa, de exemplu, sau operatorii licențiați în domeniul jocurilor de noroc, să deschidă acțiuni în instanță împotriva Prefecturii, respectiv a Guvernului, să câștige procesele în câteva termene, complet justificat de prevederile legale în vigoare, și să plătim daune imense”, a declarat Berbeceanu pentru Ziare.com.
Autoritățile au venit însă cu sfaturi pentru bucureșteni, în contextul relaxării restricțiilor.
”Recomandăm cetățenilor prudență. Și autoritățile sunt prudente. (…) În mod categoric vom fi intransigenți. Înainte de ședință am avut o întâlnire cu șefii Poliției, Jandarmeriei și IGSU de pe raza București. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele aflate în vigoare”, a spus prefectul Berbeceanu.
Iar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a lansat un avertisment: „Dacă se va observa că începe din nou să crească incidența în București, această măsură poate să fie automat inversată și să fie închis totul din nou. Comitetul, așa cum azi a relaxat, poate, peste câteva zile. din nou să închidă, dacă vede că incidența crește”.
Dacă rata infectării se va menține scăzută până în luna februarie, elevii pot începe școala în scenariul galben. Asta înseamnă că pot merge la cursurile față în față: preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.
Capitala a intrat în scenariul roșu pe 20 octombrie, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori. Atunci s-a decis pentru prima dată închiderea restaurantelor, cafenelelor, teatrelor și cinematografelor. Tot atunci s-a luat măsura ca elevii să facă orele exclusiv online.
Foto: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro