22 nov. 2021 – Acum 3 ani
22-11-2021

Iohannis, anunț oficial la ora 14.00

Klaus Iohannis urmează să anunțe numele premierului desemnat la ora 14.00, când va face o declarație de presă, după cum a transmis Administrația Prezidențială.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis vor fi transmise în format livetext de către Libertatea, AICI.

Nu este așteptată nicio surpriză: Nicolae Ciucă va fi premier, din partea PNL, în următorul an și jumătate, primul în „rotativa” cu PSD. Care este structura Guvernului PNL-PSD-UDMR

22 nov. 2021 – Acum 3 ani
22-11-2021

Kelemen Hunor, după discuțiile cu Iohannis

Kelemen Hunor a precizat, luni după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că a transmis şefului statului că speră ca viitoarea coaliţiei de guvernare PNL-PSD-UDMR să reziste mai mult decât precedenta.

„Am spus că avem un program de guvernare stabilit cu PNL, PSD şi minorităţi. Am spus că avem un acord politic şi am decis să mergem pe varianta de premier prin rotaţie, pentru următorul an şi jumătate să fie Nicolae Ciucă şi apoi premier de la PSD. Am spus că am speranţa că vom avea o guvernare stabilă. Sper că va fi o perioadă mai lungă şi nu ca anul trecut. UDMR păstrează 3 portofolii”, a declarat președintele UDMR.

22 nov. 2021 – Acum 3 ani
22-11-2021

Cîțu: „Coaliția cu PSD nu este necondiționată”

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat după consultările de la Palatul Cotroceni că această coaliție cu PSD nu este necondiționată și va supraveghea pentru ca principiile PNL să fie implementate.

„Sunt două luni de zile în care nu s-a găsit un majoritate, și am ajuns la acest compromis (cu PSD- n.red). Această coaliție nu este una necondiționată. Mă voi asigura că interesele românilor și stabilitatea financiară nu vor puse în pericol. Vom lupta în continuare pentru principiile liberale”, a declarat Florin Cîțu.

Liderul PNL i-a criticat și pe liberalii care l-au acuzat că nu a condus eficient negocierile pentru formarea Guvernului.

„A trecut lista cu majoritate!  Dacă acești oameni ar fi fost la ședință, ar fi votat. Dacă nu au fost nu știm cum ar fi votat”, mai punctat Cîțu.

22 nov. 2021 – Acum 3 ani
22-11-2021

Au început consultările la Cotroceni

Klaus Iohannis a primit delegațiile PNL, PSD, UDMR și minorităților naționale. „Este bine că am ajuns în faza asta când se conturează formarea unui guvern”, a transmis Klaus Iohannis la începutul consultărilor.

PNL, PSD, UDMR și minoritățile naționale au fost convocate împreună la consultările de la Cotroceni, începând cu ora 12.00.

22 nov. 2021 – Acum 3 ani
22-11-2021

PNL va avea premierul pentru următorul an și jumătate

PNL va avea premierul pentru următorul an și jumătate în Guvernul PNL-PSD-UDMR, a anunțat purtătorul de cuvânt al PSD Radu Oprea, în urma ședinței conducerii partidului. Astfel, cele trei partide vor merge la Cotroceni cu propunerea Nicolae Ciucă primul premier în sistemul de rotație cu PSD.

„Funcția de premier revine PNL, la a doua rotație funcția revine la PSD”, a declarat Radu Oprea, purtătorul de cuvânt PSD, într-o conferință de presă. Acesta a prezentat și structura guvernului votată de PSD în ședința din acestă dimineață.

„Este o criză politică care trebuie să înceteze. Este nevoie ca joi să avem un Guvern. Votul pentru structura guvernului cuprinde 9 ministere PSD și o funcție de ministru pentru secretarul general al Guvernului”, a mai spus acesta.

Astfel, purtătorul de cuvânt al social-democraților a anunțat ce ministere revin fiecărui partid.

PSD:

  • ministerul Finanțelor
  • ministerul Apărării Naționale
  • ministerul Economiei
  • ministerul Transporturilor
  • ministerul Agriculturii
  • ministerul Sănătății
  • ministerul Munci
  • ministerul Culturii
  • ministerul Tineretului
  • ministerul Familiei

PNL:

  • ministerul Justiției
  • ministerul Afacerilor de Interne
  • ministerul Afacerilor Externe
  • ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene
  • ministerul Energiei
  • ministerul Educației
  • ministerul Cercetării
  • ministerul pentru IMM-uri

UDMR:

  • ministerul Dezvoltării
  • ministerul Sportului
  • ministerul Mediului

Citește și: SURSE: Cine va conduce fiecare minister în Coaliția de guvernare PNL-PSD- UDMR

22 nov. 2021 – Acum 3 ani
22-11-2021

USR a anunțat nu merge la consultări

Dacian Cioloș, președintele USR, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că partidul său nu va merge la Cotroceni, acuzându-l pe Iohannis că „și-a abandonat rolul de mediator”.

„Este nașul acestei monstruoase coaliții PSD PNL UDMR. USR nu poate să gireze constituirea unui nou FSN care din acest moment va deține întreaga putere în statul român și știm ce s-a întâmplat atunci când PSD s-a mai aliniat cu PNL care au fost efectele asupra funcționării statului și știm ce s-a întâmplat când PSD a fost la butoane în anii trecuți”, a declarat Dacian Cioloș.

Totodată, președintele USR a anunțat că partidul pe care îl conduce nu va vota acest Guvern.

„PNL nu mai are nimic de-a face cu liberalismul în acest moment. USR nu va vota un guvern capturat de PSD, un partid care a masacrat legile justiției și care a gazat cetățenii români pe 10 august”, a mai precizat președintele USR.

Citește mai multe detalii aici.

22 nov. 2021 – Acum 3 ani
22-11-2021

Orban, atac la coaliția PNL-PSD-UDMR

Ludovic Orban a mers, luni dimineața, la Vila Lac pentru a participa la şedinţa conducerii PNL. Fostul președinte PNL a spus că va vota împotriva guvernării cu PSD.

„Astea au fost negocieri fără mandat, a fost o bătaie de joc față de BNP-uri, BEX-uri. Nu au avut mandat, au mințit. Această înțelegere cu PSD presupune că PSD va avea premierul în perioada alegerilor parlamentare. Unde este victoria, dacă dai premierul PSD înaintea alegerilor?”, a declarat Ludovic Orban, luni.

22 nov. 2021 – Acum 3 ani
22-11-2021

Ciolacu: „Se termină o instabilitate politică”

UPDATE ora 09:28: Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat înainte de ședința cu social-democrații că le va propune colegilor ambele variante privind partidul care va avea primul premier.

„O să propun ambele variante – care partid va avea primul premier și care sunt condițiile și ce negocieri au avut loc.  Cel mai important este ce au românii de câștigat și anume că se termină o instabilitate politică creată de fosta guvernare de dreapta și necesitatea implicării PSD în acest moment”, a precizat Ciolacu într-o scurtă conferință de presă.

Șeful PSD a mai spus că titularii de ministere urmează să fie aprobați într-o nouă ședință a partidului, după consultările de la Cotroceni.

Întrebat de jurnaliști dacă este posibil ca mâine să fie votat noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a afirmat: „Există un calendar și este posibil acest lucru – noul președinte de la Camera Deputaților și de la Senat”.


Deși cele trei formațiuni nu au anunțat oficial numele cu care vor merge la consultări pentru funcția de premier, toate informațiile duc spre Nicolae Ciucă, propus de liberali într-o rotativă în fruntea guvernului convenită cu social-democrații. Ciucă ar fi agreat și de PSD, dar și de Klaus Iohannis, care l-a mai desemnat premier pe Ciucă pe 21 octombrie doar pentru ca acesta să-și depună ulterior mandatul, când a devenit clar că Guvernul alcătuit de el nu are șanse să treacă în Parlament.

„Vom avea o propunere unică de premier”, a spus chiar Nicolae Ciucă duminică, după discuțiile care au durat aproape două ore – fără să ofere un nume. „Joi, România va avea un Guvern”, a promis și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după negocierile cu PNL, UDMR și minorități, că „am finalizat structura politică a Guvernului” și a precizat că social-democrații și liberalii vor propune luni dimineață, în ședințele care vor avea loc la partide, variantele de premier, iar luni la prânz se va merge la Klaus Iohannis cu propunerea finală.

Atât PSD, cât și PNL au anunțat miercuri că doresc să dea primul premier în cadrul sistemului prin rotație. PSD a anunțat că îl propune pe Marcel Ciolacu, în timp ce PNL s-a reunit joi în ședință și a votat în unanimitate să îl nominalizeze pe Nicolae Ciucă.

Libertatea a arătat sâmbătă, citând surse din interiorul formațiunilor politice, cum s-ar putea împărți ministerele și cine e favorit să preia portofoliile. Noul Guvern ar urma să aibă 21 de ministere.

Consultările de azi de la Cotroceni, care preced desemnarea de către Klaus Iohannis a noului premier, se vor desfășura după următorul program:

  • Ora 12:00: – Partidul Național Liberal (PNL) – Partidul Social Democrat (PSD) – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
  • Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 13:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Ce urmează după desemnarea premierului

Prim-ministrul nominalizat de președinte va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, un nou vot de încredere în Parlament asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, potrivit Constituției. Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

Urmează audierile individuale ale miniştrilor propuşi, acestea finalizându-se cu un aviz comun consultativ, motivat, din partea comisiilor permanente ale celor două camere.

La data stabilită de birourile permanente pentru acordarea votului de încredere, candidatul la funcția de prim-ministru se prezintă în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. În aceeaşi zi, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Sunt necesare 234 de voturi pentru învestirea guvernului.

PSD și PNL au dat asigurări că noul guvern va fi învestit până cel târziu joi, 25 noiembrie. PSD, PNL și UDMR au împreună 286 de voturi, la care s-ar putea adăuga cei 18 deputați din grupul minorităților naționale.

Aproape trei luni de criză politică

Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.

Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.

Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.

Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL-UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.

De atunci, au avut loc mai multe runde de negocieri între PNL, PSD și UDMR pentru formarea unui nou Guvern.

Urmărește-ne pe Google News