Karol Wojtyla s-a născut pe 18 mai 1920, la Wadowice, în sudul Poloniei. La vârsta de 9 ani mama lui a murit şi a fost crescut de tatăl său, ofiţer de carieră. În copilăria sa, marcată de lipsa mamei, a găsit alinare în rugăciunile adresate Fecioarei Maria. Crucea va ocupa şi ea un loc central în spiritul său.
În timpul ocupaţiei naziste din Polonia, a jucat într-o trupă de teatru, s-a înscris într-un seminar clandestin şi a lucrat într-o uzină. A format tineri, s-a îndrăgostit. Pasionat de teatru, a renunţat la scenă pentru veşmântul preoţesc. A studiat teologia la Cracovia, iar pe 1 noiembrie 1946, a devenit preot.
Karol Josef Wojtyla a fost ales cel de-al 264-lea Suveran Pontif în data de 16 octombrie 1978, pe când avea 58 de ani. Pontificatul său de 26 ani este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru, estimat între 34 şi 37 ani, şi a celui de 31 de ani a Papei Pius al IX-lea.
Ioan Paul al II-lea şi-a pus amprenta încă de la început asupra Pontificatului. Destul de repede Papa a intrat în conflict cu forurile bisericeşti pentru că, spre deosebire de predecesorii săi, a mers în mijlocul mulţimii, surâzând, lăsându-se atins şi luând copii în braţe.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost un susţinător declarat al mişcării anti-comuniste din ţara sa natală, ceea ce i-a atras un val imens de simpatie din Europa Centrală şi de Est.
A călătorit în 104 ţări şi a parcurs de 30 de ori circumferinţa Pământului, a canonizat 482 de sfinţi şi a beatificat 1338 de oameni, mai mult decât toţi papii din ultimele patru secole. Acesta a fost primul papă care a vizitat România, o țară majoritar ortodoxă.