Considerată a doua sărbătoare religioasă ca importanţă, după Naşterea Domnului, Rusaliile, numite şi Duminica Cincizecimii sau Duminica Mare, celebrează azi pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli ce au ucenicit în preajma lui Iisus Hristos, în timpul vieţii Lui pământene. Ea pică întotdeauna la 10 zile după Înălţare şi la 50 de zile de la Paşte.
În tradiţia populară, Rusaliile sunt văzute ca nişte fiinţe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh încă din a 25-a zi după Paşte şi pot provoca mult rău oamenilor: îi înnebunesc, îi pocesc sau îi schimonosesc. Pentru apărarea gospodăriilor de aceste spirite, în sâmbăta Rusaliilor, numită şi “Moşii de vară” ori “Sâmbăta morţilor”, oamenii obişnuiesc şi astăzi să arboreze la porţi, în foişoare, prin garduri ori la intrările în casă ramuri verzi de tei, copac considerat a avea putere de a alunga duhurile rele.
De Rusalii, se dau de pomană vase de lut, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.