In urmatorii 40 de ani, plajele romanesti si Delta Dunarii vor fi inghitite de ape. Aceasta este concluzia unui raport al Agentiei Europene de Mediu prezentat ieri, pe larg, de ziarul Libertatea. Autoritatile sustin insa ca nu exista proiecte si nici bani pentru a remedia acest dezastru.
Plajele dintre Sulina si Vama Veche vor fi ‘inghitite de ape in mai putin de jumatate de secol, la fel Delta Dunarii, Tulcea, Galati, Braila si Sulina. Asa sustin specialistii Agentiei Europene pentru Mediu intr-un studiu care inca nu nelinisteste autoritatile romane. ‘Este un scenariu pesimist! Teoretic, orice se poate intampla. Avem o multime de proiecte in desfasurare, dar nici unul care sa abordeze o asemenea teorie, ne-a declarat Paul Coconov, seful Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
„E un scenariu pesimist!”
In privinta plajelor, lucrurile stau ceva mai bine. Agentia Internationala Japoneza de Cooperare a realizat un studiu privind reabilitarea litoralului romanesc. Totusi, partea practica mai intarzie. Este nevoie de 350 milioane de euro pentru refacerea plajelor, bani pe care ii asteptam din afara. ‘Vor fi construite diguri sub si peste apa si se vor face renisipari. Studiul europenilor mi se pare insa nerealist, pentru ca cea mai mare eroziune e in Mamaia Sud si in Eforie Nord, respectiv doi metri pe an. Deci plajele nu dispar asa curand!, spune Catalin Anton, purtator de cuvant al Directiei Apelor Dobrogea Litoral.
„La Galati stam bine”
‘La Galati inca stam bine, cotele Dunarii sunt la un nivel acceptabil, chiar daca este cald. Inca nu s-a pus problema unei interventii din partea autoritatilor locale si nici nu exista o strategie nationala in acest sens, a precizat pozitia institutiei purtatorul de cuvant al Primariei Galati, Nicoleta Matei (foto).
„Cautam punctele slabe”
‘Am solicitat unui institut de cercetare un studiu de hazard pentru a fi identificate punctele slabe ale sistemului de protectie a judetului si orasului Braila atat in caz de inundatii, dar si pentru seism. De asemenea, o analiza din partea Companiei Apele Romane arata ca riscul de rupere a digurilor apare o data la o suta de ani, ne-a spus viceprimarul Stanel Necula (foto).
„Au mai fost inundatii”
‘Nu ne speriem noi de studiul cercetatorilor europeni, dar nici nu trebuie sa il ignoram. Au mai fost inundatii si ne-am descurcat. Noi, oamenii Deltei, stim ca oricat ar fi de mare apa, plaurul (insula din stuf – n.r.) pluteste, si Delta Dunarii e plina de plauri. O sa fiu primar la un oras format din plauri, poate, ne-a spus primarul Sulinei, Aurel Dimitriu (foto).
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!