Boala COVID-19, cauzată de noul sindrom respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), este o boală respiratorie acută care poate duce la insuficiență respiratorie și deces.
Având în vedere acest lucru, s-ar putea anticipa că aceia cu boli respiratorii cronice, cum ar fi bolile pulmonare obstructive cronice și astmul, ar avea un risc mai mare pentru simptomele cele mai severe ale COVID-19.
În România sunt în jur de un milion de cazuri de astm bronșic, 60% fiind copii și tineri.
Doar 5% dintre decesele cauzate de coronavirus din New York au implicat pacienți cu astm.
Pe măsură ce focarul a început să se desfășoare în Statele Unite, mulți oameni au dat năvală în farmacii, epuizând stocurile unor antibiotice și medicamente antivirale, precum și cele de albuterol, un medicament comun pentru inhalator pentru astm.
Cu toate acestea, este frapant să vezi bolile respiratorii atât de subreprezentate în comorbiditățile raportate la pacienții cu COVID-19.
Potrivit New York Times, datele privind cazurile spitalizate și decesele cauzate de COVID-19 sugerează că astmul nu se înscrie în top 10 comorbidități.
Doar 5% dintre decesele COVID-19 în statul New York au fost printre pacienții astmatici, deși afecțiunea este predominantă la aproximativ 8% din populația țării. Cu toate acestea, boala pulmonară obstructivă cronică, care este mai frecventă la vârstnici decât astmul, a ocupat locul 7.
Primele 10 comorbidități COVID-19 pentru pacienții din New York, în ordine, au fost:
- hipertensiune
- diabet
- colesterol ridicat
- boală arterială coronariană
- demenţă
- fibrilatie atrială (o afectiune cardiacă)
- boală pulmonară obstructivă cronică
- boală renală
- cancer
- insuficiență cardiacă congestivă
Din această listă se pare că obezitatea morbidă, diabetul și bolile cronice de inimă sunt mult mai periculoase decât astmul.
Aceste descoperiri sunt susținute de un comentariu publicat pe 3 aprilie în jurnalul The Lancet, care a concluzionat că astmul a fost puternic subreprezentat în comorbiditățile COVID-19 din China, Canada, Taiwan și Hong Kong.
Pacienții cu astm ar trebui să acționeze în continuare cu mare prudență
În timp ce aceste rezultate sugerează că astmul nu crește riscul de a dezvolta cele mai grave rezultate COVID-19, acestea se bazează pe date preliminare. Pe măsură ce datele mai robuste devin disponibile, vom avea o imagine mai exactă a modului în care astmul se încadrează în lista de comorbiditate COVID-19.
Deocamdată, aceasta este o veste destul de pozitivă, având în vedere îngrijorările multor pacienți cu astm. De exemplu, s-ar putea ca acei cu afecțiuni respiratorii cronice să aibă un răspuns imun diferit, care poate chiar să îi protejeze împotriva COVID-19, dar acest lucru rămâne de văzut pe măsură ce mai multe studii analizează acest aspect.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.