Cele mai recente date vin după înregistrarea a 190 de infecții printre cei peste 32.400 de participanți la testele clinice desfășurate în SUA, Chile și Peru. Cifrele anunţate anterior erau calculate pe baza celor 141 de cazuri înregistrate în rândul voluntarilor până pe 17 februarie.
„Analiza primară este în concordanţă cu analizele preliminare făcute până acum și confirmă faptul că vaccinul nostru anti-COVID este foarte eficient la adulți”, a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv al AstraZeneca.
Compania a spus că va cere autorizarea de urgență în SUA în următoarele săptămâni, ultimele date fiind deja prezentate unui comitet independent de supraveghere a testelor clinice.
AstraZeneca a subliniat că serul, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, este 100% eficient contra formelor severe sau critice al bolii. De asemenea, a spus că vaccinul a avut o eficacitate de 85% la adulții de peste 65 de ani.
„Mulți dintre noi așteptam acest studiu de faza a treia de mare amploare, bine realizat”, a declarat Paul Griffin, profesor la Universitatea Queensland.
„Pare să fie un vaccin foarte eficient, fără probleme de siguranță. Sperăm că acest lucru ar trebui să le ofere oamenilor încrederea că acest vaccin este cel potrivit pentru a fi folosit în continuare”, a spus expertul. Acesta a adăugat că părinții săi au făcut acest vaccin.
Rata de eficacitate de 76% este mai mică decât cele de aproximativ 95% raportate de Pfizer/BioNTech și Moderna. Pe de altă parte, vaccinul AstraZeneca este văzut crucial în combaterea coronavirusului la nivel global, fiind mai ieftin și mai ușor de transportat decât produsele rivale. A fost aprobat pentru utilizare în peste 70 de țări.