După veștile dezamăgitoare cu privire la eficiența vaccinului COVID transmise în noiembrie, oficialii AstraZeneca au venit duminică cu concluzii mult mai optimiste.
„Credem că am descoperit formula câştigătoare şi începem să ajungem la un nivel de eficacitate, care, după două doze, este la fel de ridicat ca al celorlalte (vaccinuri)”, a declarat directorul general Pascal Soriot pentru publicaţia Sunday Times, asigurând că vaccinul său asigură „o protecţie de 100%” împotriva formelor severe de Covid-19.
Soriot și-a mai exprimat încrederea că vaccinul Oxford/AstraZeneca va proteja în fața noilor tulpini ale virusului.
Împotriva acestei mutaţii, „credem deocamdată că vaccinul ar trebui să-şi menţină eficienţa”, a susţinut Pascal Soriot. „Însă nu putem să fim siguri până nu vom desfăşura teste suplimentare”.
Guvernul britanic a anunţat miercuri că a transmis datele complete cu privire la vaccinul Oxford/AstraZeneca organismului naţional de reglementare a vaccinurilor, MHRA.
Conform presei britanice, acesta din urmă se va pronunţa în zilele următoare dacă va da undă verde pentru a începe inoculările cu acest nou vaccin începând din 4 ianuarie.
Un vaccin foarte așteptat
Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca este foarte aşteptat, pentru că este relativ ieftin, prin comparaţie cu celelalte, şi nu are nevoie să fie păstrat la o temperatură atât de scăzută precum cel produs de Pfizer/BioNTech, de -70 grade Celsius, notează AFP, citată de Agerpres.
Acest lucru va face mai uşoară vaccinarea pe scară largă.
Progresul realizat de AstraZeneca ar oferi o veste bună și statelor UE. Comisia Europeană a contractat 300 de milioane de doze ale vaccinului, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane.
Acestea ar fi necesare pentru aducerea sub control a pandemiei cât mai repede posibil, în condițiile în care numărul actual de doze cumpărat de UE nu este suficient pentru imunizarea întregii populații în prima jumătate a anului viitor.
Primele rezultate, dezamăgitoare
În cadrul rezultatelor intermediare ale testelor clinice desfăşurate la scară largă în Regatul Unit şi în Brazilia, laboratorul britanic a anunţat în luna noiembrie că vaccinul său are o eficienţă medie de 70%, faţă de peste 90% pentru vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna.
În spatele acestor rezultate se află diferenţele mari dintre două protocoale de testare diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, însă este de doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete.
Aceste rezultate au fost criticate pentru că injectarea unei jumătăţi de doză s-a produs dintr-o eroare, iar un grup relativ redus de voluntari a urmat acest protocol. Compania a anunţat apoi că vaccinul său necesită „studii suplimentare”.