„O analiză atentă a tuturor datelor de siguranţă în urma vaccinării a peste 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a relevat nicio dovadă asupra unui risc crescut de embolism pulmonar, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie în niciun grup definit de vârstă, gen, lot sau într-o ţară anume”, afirmă compania farmaceutică într-o declaraţie, potrivit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Numărul cazurilor de cheaguri sangvine raportate în acest grup (de 17 milioane de persoane) este inferior sutelor de cazuri care ar fi aşteptate să survină în rândul populaţiei generale.

Ann Taylor, Chief Medical Officer la AstraZeneca

„Natura pandemiei a condus la o atenţie sporită asupra cazurilor individuale şi în raportarea evenimentelor legate de vaccinare noi mergem dincolo de practicile standard de monitorizare a siguranţei medicamentelor autorizate, pentru a asigura siguranţa publicului”, mai menţionează AstraZeneca în anunţul său.

Mai multe țări europene au suspendat parțial sau total imunizarea cu AstraZeneca

Austria a oprit, preventiv, la începutul săptămânii, administrarea vaccinurilor dintr-un lot AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă și îmbolnăvirea alteia, după ce au primit injecțiile.

Decizia Austriei a fost urmată apoi de Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg.

Și Italia a decis să suspende vaccinarea parțială cu serul AstraZeneca, după ce doi bărbați din Sicilia au decedat. Persoanele au fost imunizate cu doze din lotul cu seria ABV2856. O parte din aceste doze au ajuns și în România, unde mai multe persoane au fost vaccinate cu acest ser.

De asemenea, Danemarca, Islanda și Norvegia au anunțat și ele, joi, suspendarea în întregime a administrării serului AstraZeneca.

Vineri regiunea Piemont, din nordul Italiei, a anunțat că a oprit temporar vaccinarea cu lotul ABV5811 din serul anti-COVID produs de AstraZeneca după ce un profesor din oraşul Biella, imunizat sâmbătă, a murit.

Și Irlanda a decis să ia măsura de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca în numele „principiului precauției”, după ce trei cadre medicale din Norvegia sunt tratate în prezent la spital pentru cheaguri de sânge, la scurt timp după ce s-au imunizat cu serul, fără să fie însă dovedită legătura cazurilor cu vaccinarea.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va revizui cazurile de apariție a unor cheaguri de sânge la pacienți care au fost vaccinați cu serul AstraZeneca, însă a subliniat că, la ora actuală, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sangvine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

EMA a recomandat ca administrarea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca să continue.

Foto: Epa

 
 

Urmărește-ne pe Google News