Oficialii americani din domeniul sănătății au declarat marți că rezultatele anunțate luni de AstraZeneca după studiul clinic efectuat în SUA pe vaccinul COVID ar putea fi bazate pe „informații depășite”, care „ar putea oferi o analiză incompletă privind eficiența”.

Într-o declarație pe care New York Times o consideră „neobișnuită”, Institutul Național pentru Alergie și Boli Infecțioase a precizat că o comisie independentă de experți din cadrul Institutelor Naționale pentru Sănătate a notificat agențiile guvernului și AstraZeneca că este „preocupată” de informațiile pe care compania le-a prezentat luni dimineață.

Instituția a îndemnat AstraZeneca să colaboreze cu comisia de experți „pentru a revizui datele privind eficacitatea și pentru a asigura că cele mai corecte date privind eficacitatea sunt publicate cât mai curând posibil”.

Anunțul a venit la doar jumătate de zi după ce AstraZeneca a anunțat că studiul efectuat pe mai bine de 30.000 de persoane în SUA a confirmat o eficacitate a vaccinului de 79% în prevenirea COVID-ului simptomatic și de 100% în prevenirea formelor grave ale bolii și a spitalizării.

Rezultatele așteptate de luni bune au fost considerate drept încurajatoare pentru compania care se confruntă cu probleme de încredere în Uniunea Europeană.

În ultimele zile, scrie New York Times, comisia de experți își amânase de mai multe ori analiza, deoarece a fost nevoită să solicite AstraZeneca rapoarte revizuite privind datele studiului.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca declarase vineri că este „complet incorect” faptul că datele testelor au probleme de formatare sau că nu au fost declarate într-un mod corect.

„Așa cum se întâmplă de obicei”, a spus purtătorul de cuvânt, „comisiile de monitorizare pot cere noi date sau o analiză mai clară privind studiul. Asta le va permite să confirme corectitudinea concluziilor lor”, a spus, vineri, reprezentantul companiei.

Compania nu a revenit cu noi declarații, marți.

Rezultatele studiului derulat în SUA ar trebui să ofere companiei AstraZeneca posibilitatea de a aplica pentru autorizarea vaccinului la Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Vaccinul a fost autorizat în peste 50 de țări, dar nu și în SUA. Dar chiar dacă va fi aprobat în SUA, AstraZeneca va fi disponibil abia în luna mai, când ceilalți producători de pe piață vor fi produs suficiente doze pentru cetățenii americani.

O problemă de încredere

Problemele din SUA se adaugă celor deja existente în Uniunea Europeană.

Motivul este reprezentat de apariția cazurilor de tromboză printre persoanele vaccinate, cazuri care au dus la suspendarea vaccinării cu AstraZeneca în mai multe state europene.

EMA a stabilit între timp că vaccinul este sigur și eficient, deși nu a exclus definitiv o legătură între administrarea serului și cazurile de tromboză.

Un sondaj YouGov realizat în șapte țări europene, printre care Franța, Germania, Spania și Italia arată că oamenii tind să considere că serul AstraZeneca este mai degrabă nesigur decât sigur, scrie Reuters.

În jur de 55% dintre germani, spre exemplu, cred că vaccinul este nesigur, în vreme ce doar o treime cred că este sigur.

În Franța, unde vaccinul era deja lipsit de popularitate, 61% dintre oameni cred acum că el este nesigur.

În Italia și Spania, doar 36%, respectiv 38% cred că vaccinul este sigur. Înainte de semnalarea cazurilor de tromboză, 54% dintre italieni și 59% dintre spanioli considerau că vaccinul este sigur.

Studiul a mai arătat că problema trombozelor nu a avut însă aproape niciun efect în Marea Britanie, acolo unde vaccinul AstraZeneca a fost folosit pe scară largă încă din ianuarie.

Cei mai mulți britanici – 77% – consideră că vaccinul este sigur.

Urmărește-ne pe Google News