„Nu există dovezi ale unui risc crescut” de formare a cheagurilor de sânge, ca urmare a administrării vaccinul AstraZeneca, susține compania, citată de AFP și preluată de HotNews.
Începând de joi, 9 țări europene au suspendat parțial sau total imunizarea cu vaccinul de la AstraZeneca, după ce un lot 1,6 milioane de doze a ridicat suspiciuni legate de apariția unor fenomene trombotice – cheaguri de sânge – într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare.
De fapt, cifrele pentru acest tip (de problemă medicală) sunt mult mai mici la cei care sunt vaccinați, în comparație cu ceea ce s-ar aștepta la nivelul populației în ansamblu.
Comunicatul AstraZeneca:
Agenţia daneză de sănătate, prima care a anunţat decizia de suspendare a vaccinării cu AstraZeneca, a invocat prudenţa în faţa unor unor „cazuri grave de formare de cheaguri de sânge (trombi) la persoane care au fost imunizate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca”, chiar dacă „la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge”.
România a retras pentru moment lotul ABV2865 de la AstraZeneca, care a fost suspendat și în Italia.
În mai puțin de 24 de ore de la anunțul CNACV, făcut joi seară, aproape 9.000 de români și-au anulat programările la vaccinare cu AstraZeneca.
Bulgaria a suspendat și ea, vineri, vaccinarea cu AstraZeneca – este a 11-a țară care a luat această decizie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a punctat vineri că ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca, în ciuda faptului că mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea serului.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va analiza cazurile de apariție a unor cheaguri de sânge la pacienți care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca, însă a subliniat că incidența acestora nu este mai mare decât în rândul populației generale și a recomandat continuarea administrării vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca.