„Vaccinurile pe bază de adenovirus (cum ar fi cel realizat de Oxford/AstraZeneca) ar putea fi, în principiu, utilizate pentru a răspunde oricărei noi variante mai rapid decât s-a anticipat”, a spus Douglas.
Cercetările preliminare arată că vaccinarea anti-COVID cu două doze nu oferă aceeași protecție în fața Omicron, precum proteja de celelate variante ale coronavirusului. Însă, o a treia doză cu un ser dezvoltat prin tehnologia ARN mesager, cum sunt Pfizer și Moderna, poate fi mult mai eficientă.
Directoarea Agenției Europene pentru Medicamente, Emer Cooke, a declarat marți că în acest moment nu este clar dacă în lupta cu răspândirea Omicron va fi nevoie de un vaccin adaptat la noua variantă.
”Daţi-mi voie să insist asupra faptului că nu există încă un răspuns la întrebarea dacă avem nevoie de un vaccin adaptat, cu o compoziţie diferită, în lupta împotriva acestei variante sau oricărei alteia. Avem nevoie de mai multe date despre impactul variantei (Omicron – n.r.) asupra eficienţei vaccinurilor aprobate şi să adunăm probe suplimentare”, a spus Emer Cooke.
Între timp, varianta Omicron s-a răspândit în cel puțin 89 de state și a devenit dominantă în Marea Britanie, Irlanda, Danemarca și SUA.