Rubio și cei doi colegi ruși ai săi, cosmonauții Serghei Prokopyev și Dmitri Petelin, au aterizat cu parașuta în Kazahstan, la bordul capsulei rusești Soyuz MS-23, miercuri, la ora locală 17:17.

Sosirea echipajului a marcat sfârșitul unei călătorii lungi și neașteptate pentru Rubio, care trebuia să petreacă doar șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale. În schimb, el a înregistrat un total de 371 de zile în spațiu, în urma descoperirii unei scurgeri de lichid de răcire provenind de la călătoria sa inițială, în timp ce era andocat la avanpostul orbital.

Șederea lui Rubio a stabilit un nou record pentru cea mai lungă perioadă petrecută vreodată de un astronaut american în microgravitație. De asemenea, el a devenit primul american care a înregistrat un an calendaristic întreg pe orbită.

Misiunea sa record a marcat și alte premiere notabile pentru Rubio: Aceasta a fost prima sa călătorie în spațiu după ce a fost selectat pentru corpul de astronauți al NASA în 2017, iar la începutul misiunii, el a devenit primul astronaut de origine salvadoriană care a călătorit pe orbita joasă a Pământului.

Într-un interviu recent acordat CNN, Rubio a declarat că, dacă ar fi știut că șederea sa pe stația spațială va fi de două ori mai lungă decât cea planificată inițial, „probabil că ar fi refuzat” misiunea înainte de a începe antrenamentul.

„Și asta doar din cauza unor chestiuni de familie care au avut loc anul trecut”, a spus el. „Și dacă aș fi știut că ar fi trebuit să lipsesc de la aceste evenimente foarte importante, ar fi trebuit să spun «nu mulțumesc».”

Rubio, care are patru copii, este așteptat acum să înceapă călătoria spre casă de la locul de aterizare a navei spațiale Soyuz, în apropiere de orașul Dzhezkazgan din Kazahstan.

El va zbura mai întâi spre Karaganda, care se află la aproximativ 530 de kilometri nord-est de Dzhezkazgan, înainte de a se îmbarca într-un zbor spre Houston.

În total, Rubio și colegii săi de echipaj au parcurs 253,3 milioane de kilometri și au parcurs 5.963 de orbite în jurul Pământului, potrivit NASA.

Rubio a depășit recordul anterior pentru cea mai lungă ședere în spațiu a unui astronaut american – 355 de zile – care a fost stabilit de Mark Vande Hei de la NASA în 2022.

Regretatul cosmonaut rus Valeri Polyakov, care a înregistrat 437 de zile continue pe orbită la bordul stației spațiale rusești Mir între ianuarie 1994 și martie 1995 , deține recordul mondial pentru cea mai lungă ședere în spațiu.

Urmărește-ne pe Google News