La o conferință de presă din 14 august, oficialii NASA au anunțat încă o dată că întoarcerea astronauților va fi amânată. Când se va întâmpla exact acest lucru, NASA promite să decidă până la sfârșitul lunii august.

Specialiștii agenției spațiale americane au explicat că costumele spațiale ale echipajului Starliner nu sunt în totalitate compatibile cu o altă navă pe care astronauții s-ar putea întoarce de la ISS.

Dacă inginerii decid că este încă periculos să zboare pe Starliner, Williams și Wilmore ar putea să se întoarcă în toamnă pe concurentul privat de explorare spațială al Boeing, SpaceX. Dar este mai probabil ca ei să nu zboare pe o navă SpaceX până la începutul anului viitor. În acest caz, expediția, planificată pentru opt zile, va dura opt luni.

Reprezentanții NASA au asigurat că astronauții se descurcă bine și că au înțeles de la început că expediția lor va fi plină de riscuri.

Starliner a fost lansat pe 5 iunie, în ciuda unei mici scurgeri de heliu care nu a fost niciodată corectată complet. Acest gaz este folosit pentru a furniza combustibil sistemului motor utilizat pentru manevrarea în spațiu și frânarea pentru reintrarea în atmosfera Pământului. Scurgerea a fost minimă, inginerii au decis că nu va afecta progresul general al misiunii și au permis lansarea.

Totuși, în timpul misiunii, au fost înregistrate încă patru scurgeri similare, iar în timpul apropierii de ISS, cinci dintre cele 28 de motoare de manevră s-au defectat. Din fericire, patru dintre ele au fost lansate.

În ceea ce privește costumele spațiale, reprezentanții NASA au explicat că acestea nu sunt interschimbabile între Boeing și SpaceX, iar dacă echipajul Starliner zboară în costumele lor spațiale pe nava altcuiva, acest lucru va crea un risc suplimentar pentru ei. Dacă întoarcerea este amânată până la începutul anului viitor, atunci până atunci va fi posibil să le aducem costume spațiale de la SpaceX la ISS.

O misiune obişnuită SpaceX, denumită Crew-9, ar decola la sfârşitul lunii septembrie, dar ar transporta doar doi astronauţi în loc de patru. Aceasta ar rămâne andocată la ISS până la întoarcerea sa pe Pământ, programată pentru luna februarie. Atunci îi va aduce înapoi pe cei doi pe lângă cei doi astronauţi Crew-9.

Butch Wilmore şi Suni Williams vor petrece astfel opt luni pe ISS, în loc de opt zile.

„Am vorbit cu ei ieri şi se descurcă foarte bine”, a dat asigurări miercuri Joe Acaba, astronautul-şef al NASA. „Ei ştiau că această misiune ar putea să nu fie perfectă”.

Deoarece acesta a fost primul zbor de testare cu echipaj uman al acestui vehicul spaţial, misiunea a implicat „anumite riscuri” de care cei doi veterani ai spaţiului „erau conştienţi”, a declarat el.

Iar în calitate de astronauţi, „suntem supuşi unui antrenament riguros pentru a ne pregăti, mental şi fizic, pentru provocările care pot apărea”, a reamintit el.

Urmărește-ne pe Google News