O misiune spaţială reuşită aduce cu ea laude şi admiraţia întregii lumi. Totuşi, un grup de cercetători de la University Medical Center din Texas, SUA, a investigat şi a ajuns la concluzia că astronauţii trec prin chinuri cumplite şi au migrene teribile până să revină pe Pământ dintr-o astfel de misiune.
Sunt faimoşi în întreaga lume, admiraţi că îşi riscă viaţa în fiecare misiune spaţială la care participă. Astronauţii care pleacă în deplasările prin Cosmos nu au însă parte doar de recunoaştere şi apreciere.
Puţină lume ştie la ce chinuri se supun oamenii atunci când acceptă să meargă în călătoria extraterestră. Dureri groaznice de cap le distrug liniştea şi concentrarea de care au nevoie pentru a duce la bun sfârşit misiunile.
Un grup de cercetători americani a adus recent în discuţie drama astronauţilor, în urma unui studiu efectuat pe 18 cosmonauţi. Totuşi, oamenii care lucrează în spaţiu se feresc să vorbească despre aceste detalii şi cu greu au acceptat, sub protecţia anonimatului, să facă dezvăluiri. Ei se tem de faptul că dacă s-ar plânge de dureri, nu vor mai fi lăsaţi să participe la misiuni viitoare.
Migrenele nu cedează la nici un medicament
Din cei 18 cosmonauţi participanţi la studiu, nouă au stat în Cosmos aproximativ 11 zile, ceilalţi nouă fiind activi aproximativ 200 de zile în spaţiu. Ei au acuzat dureri foarte mari de cap. Din cauza migrenelor insuportabile, unul dintre ei s-a băgat chiar în sacul de dormit şi a plutit 24 de ore prin staţia spaţială, crezând că dacă va reuşi să adoarmă, va scăpa de suferinţa ce până atunci nu trecuse sub nici un chip, nici măcar cu pastile.
Deocamdată, oamenii de ştiinţă cercetează care sunt cauzele acestor stări şi încearcă să găsească un remediu”. Însă, până în prezent, ei s-au rezumat doar la a presupune că lipsa gravitaţiei şi “ruperea” de mediul obişnuit, terestru, ar putea genera aceste suferinţe.