În comunicatul publicat miercuri, familia astronautului precizează că doreşte să îşi amintească de „spiritul lui viu, simţul său liniştit al datoriei, privirea lui marcată de înţelepciunea dobândită atunci când s-a uitat spre Terra în timp ce se afla în spaţiu, precum şi atunci când observa apele calme de pe barca lui de pescuit”.

Pilot al modulului de comandă, Collins rămăsese pe orbită în timp ce colegii de misiune Neil Armstrong (n. 1930 – d. 2012) și Buzz Aldrin, 91 de ani azi, au devenit primii oameni care au pășit pe Lună.

Neil A. Armstrong,, Michael Collins și Edwin E. Aldrin Jr (de la stânga).

Collins a fost astronaut, pilot de teste și general maior al Air Force Reserve Command din SUA. El a zburat de două ori în spațiu, prima dată în cadrul programului Gemini 10 și apoi cu misiunea Apollo 11.

Ulterior, după ce a părăsit NASA, Collins a fost numit secretar de Stat adjunct pentru Afaceri publice de preşedintele Richard Nixon, apoi a coordonat construirea Muzeului Aerului de la Washington (1971-1978). A devenit consultant şi a scris lucrări despre aventuri spaţiale.

Michael Collins, în urmă cu doi ani.

Apollo 11 este denumirea primei misiuni spațiale în care omul a ajuns pe Lună, suprafața satelitului natural al Pământului. În acest an, pe 20 iulie, se împlinesc 52 de ani de la „Misiunea Spațială Apollo 11”.

Racheta Saturn V cu cei trei astronauți la bord a decolat pe 16 iulie 1969, de la Kennedy Space Center din Florida. Pe 21 iulie, la 2.56 Armstrong a pus piciorul stâng pe suprafața Lunii. Pe 24 iulie, la 8 zile de la misiune (195 de ore, 18 minute și 35 de secunde), echipajul s-a întors pe Pământ.

Momentul istoric care a rămăs în memoria colectivă ca un punct de referință al umanității este celebra imagine a astronautului Neil Armstrong, cel care a coborât primul pe Lună, rostind după aproape șase ore și jumătate de la aselenizare, cuvintele „E un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

Buzz Aldrin, Collins și Armstrong, de la stânga, alături de președintele Obama, la o acțiune din 2009.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News