„Constituția spune clar că statul poate limita drepturi și libertăți cu scopul de a proteja sănătatea publică. Dacă le ia cu acest scop, aceste măsuri nu sunt discriminatorii. Am dreptul să merg la mall, dar am dreptul să rămân în viață”, a declarat Asztalos Csaba.
El a subliniat că problema constituționalității acestor măsuri a fost deja tranșată în Franța și Italia, unde certificatul verde Covid a devenit obligatoriu.
„Dreptul la viață privată, dreptul la muncă, pot fi limitate aceste drepturi. Și avem decizii nenumărate în alte țări. În Franța au fost declarate constituționale, în Italia, la fel. Vaccinarea anti-Covid în sistemul medical este obligatorie”, a precizat președintele CNCD.
Pornind de la armistițiul cerut de PNL pentru a învesti guvernul Ciucă, Asztalos Csaba subliniază că armistițiul ar trebui impus în ceea ce privește măsurile de protejare a populației.
„Vedem că în România este o competiție și nu înțelegem de ce. De ce să politizăm un subiect care ține de sănătate. Aici aveam nevoie de un armistițiu pentru a nu exploata politic acest subiect. A încerca să câștigăm voturi din moarte. Creem falii în societate și inducem ura. Când mă vaccinez nu fac un gest doar pentru persoana mea, ci contribui la un bun comun”, a completat oficialul.
Proiectul de lege PNL-UDMR, prin care se impune prezentarea certificatului verde la locul de muncă în unele unităţi publice şi private, a fost respins miercuri de Senat după ce nu s-a întrunit numărul de 50%+1 din numărul total de senatori. Au fost 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”, însă fiind vorba despre o lege organică – adică una care reglementează funcționalitatea statului, era nevoie de 69 de voturi favorabile ca să treacă în Senat.
Legea va merge acum în Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Legea prevede că personalul din cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
Propunerea legislativă prevede că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii:
- trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2
- trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării rezultatul negativ
- certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 de ore) sau antigen rapid (48 de ore).