Șapte persoane au fost ucise și alte șase rănite în urma exploziei. 

Poliția a declarat că printre victime se numără atât ofițeri, cât și civili care beau ceai în fața academiei. 

Gruparea teroristă al-Shabab a revendicat atacul

„Explozia a avut loc sub copaci unde locuitorii zonei petrec timp pentru a se odihni”, se arată într-un comunicat al poliției. 

Gruparea teroristă al-Shabab, afiliată al-Qaeda, și-a asumat responsabilitatea pentru atac. Aceasta vizează frecvent instituții militare și de stat în încercarea de a răsturna guvernul somalez. 

„Cafeneaua era plină de oameni care își savurau ceaiul, și apoi totul a devenit haos. Alți martori au declarat că echipele de salvare au sosit rapid la fața locului după explozie”, a povestit Mohamed Ali, un martor al evenimentului. 

O asistentă medicală de la Spitalul Madina a afirmat că mai mulți răniți primesc îngrijiri. „Lucrăm pentru a-i reabilita pe răniți, mulți dintre ei având răni grave”, a spus ea. 

Contextul atacului

Acest incident vine la doar câteva luni după ce peste 30 de persoane au fost ucise într-un atac pe o plajă publică din Mogadishu în august, care a dus la proteste împotriva al-Shabab. 

Guvernul somalez se bazează în mare măsură pe sprijinul trupelor străine pentru a rămâne la putere. De asemenea, s-a aliat cu grupuri armate locale pentru a lupta împotriva al-Shabab, într-o campanie susținută de o forță a Uniunii Africane și raiduri aeriene americane. 

Somalia preia în prezent responsabilitățile de securitate de la trupele străine, a căror desfășurare în cadrul Misiunii de Tranziție Africane în Somalia urmează să se încheie în decembrie. 

Potrivit sursei citate, acest transfer de responsabilități vine într-un moment critic pentru securitatea țării, în contextul amenințării continue reprezentate de al-Shabab și alte grupări extremiste. 

Urmărește-ne pe Google News