Israelul are acum mai multă libertate de a răspunde cu forță la atacul cu rachete lansat de Iran, în comparație cu aprilie, spun experții. Conform sursei citate, în aprilie, Israelul a fost precaut în a răspunde prea intens, pentru a nu provoca o ripostă majoră din partea milițiilor proxy iraniene, în special Hezbollah, din Liban.

În aprilie, Israelul a răspuns simbolic la un atac iranian, vizând o instalație de apărare aeriană din Iran. Însă după o campanie de bombardamente care i-a ucis pe liderul Hezbollah și alți pe comandanți, săptămâna trecută, și o invazie terestră marți noapte, Israelul a slăbit Hezbollah, diminuând astfel capacitatea de descurajare a Iranului, a explicat Danny Citrinowicz, un fost ofițer de informații israelian specializat în Iran.

„Israelul are mult mai mult frâu liber în contextul iranian, decât în ​​aprilie, deoarece, în esență, nu există mai multă amenințare ca Hezbollah care să se alăture iranienilor”, a spus Citrinowicz.

Americanii pot cere un răspuns moderat

Administrația Biden ar putea îndemna Israelul să răspundă cu moderație. Dar, odată cu apropierea rapidă a alegerilor din Statele Unite, oficialii americani ar putea avea mai puțină influență decât în aprilie, când au făcut presiuni similare pentru a evita escaladarea conflictului, a precizat Citrinowicz.

„Aceasta este o escaladare al cărei sfârșit este greu de prevăzut”, a spus Citrinowicz. „Acțiunea Israelului va declanșa aproape sigur un alt răspuns iranian. Se pare că suntem la începutul unei confruntări puternice între noi și iranieni”.

După ce Iranul a lansat aproximativ 180 de rachete într-un atac de jumătate de oră, provocarea Israelului nu a fost dacă să atace Iranul, ci cât de puternic să răspundă, a declarat Yaakov Amidror, un general-maior pensionat și fost consilier de securitate națională al prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

„Cât de mult rău le putem face, față de capacitatea lor de a ne face rău”

Singura întrebare, a spus generalul Amidror, este „cât de mult rău le putem face, față de capacitatea lor de a ne face rău”. El a adăugat că daunele aduse de Israel Hezbollahului au diminuat amenințarea reprezentanților Iranului.

Chiar și un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului, o sursă de îngrijorare permanentă pentru Israel, ar trebui luat în considerare, a adăugat generalul Amidror.

Naftali Bennett, fost prim-ministru israelian, a scris pe rețelele de socializare că Israelul se confruntă cu „cea mai mare oportunitate din ultimii 50 de ani” de a schimba fața regiunii.

„Trebuie să acționăm acum pentru a-i distruge proiectul nuclear, pentru a le distruge principalele instalații energetice și pentru a lovi în mod critic acest regim terorist”, a spus Bennett despre Iran. „Tentaculele acelei caracatițe sunt grav rănite, acum este momentul să țintim capul”, a adăugat el.

Amenințarea lui Netanyahu: „pe cine ne atacă, noi îl atacăm”

„În această seară, Iranul a atacat din nou Israelul cu sute de rachete. Acest atac a eșuat. A fost prevenit datorită apărării aeriene israeliene. Iranul a făcut o mare greșeală astăzi și va plăti pentru asta. Regimul iranian nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și determinarea noastră de a riposta împotriva dușmanilor noștri”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu, în deschiderea unei reuniuni a cabinetului, comentând pentru prima dată atacul iranian cu rachete. 

Mesajul său video subtitrat în limba rusă a fost publicat pe canalul Telegram al Ministerului de Externe israelian.

Benjamin Netanyahu a subliniat că Israelul va urma singura regulă: „pe cine ne atacă, noi îl atacăm”. Premierul a mulțumit Forțelor de Apărare Israelului (IDF) pentru asigurarea securității țării, precum și Statelor Unite, care au ajutat la doborârea rachetelor iraniene.

Iranul a lansat 181 de rachete balistice în direcția Israelului și a promis un atac „și mai zdrobitor”, în cazul unei riposte, în timp ce ayatollahul suprem Ali Khamenei s-a ascuns într-un „loc sigur”. Alarmele antiaeriene au răsunat timp de o oră în Israel, începând de la 19.30. Un palestinian a fost ucis de schijele unei rachete în Cisiordania, în timp ce două persoane au fost rănite la Tel Aviv.

Urmărește-ne pe Google News