Mawasi, la periferia vestică a orașului Khan Younis, a adăpostit sute de mii de palestinieni care au fugit acolo după ce Israelul a declarat zona ca fiind una sigură. Israelul a declarat că atacul de sâmbătă l-a vizat pe comandantul militar al Hamas, Mohammed Deif, implicat în atacul din 7 octombrie asupra orașelor și satelor israeliene care a declanșat războiul din Gaza.

Armata a declarat că a lovit o zonă deschisă, cu mai multe clădiri și magazii, adăugând că a fost un complex condus de Hamas, și nu o tabără de corturi. Oficialii palestinieni spun că cel puțin 90 de persoane au fost ucise sâmbătă și multe sute au fost rănite.

Între timp, în orașul sudic Rafah, principalul obiectiv al avansului Israelului începând din mai, locuitorii au raportat luni noi lupte. Potrivit acestora, forțele israeliene din vestul și centrul orașului au aruncat în aer mai multe case. Oficialii medicali au declarat că au recuperat 10 cadavre ale palestinienilor uciși în zonele estice ale orașului.

De asemenea, armata a intensificat bombardamentele aeriene și cu tancuri în centrul Gazei, în taberele istorice de refugiați Al-Bureij și Al-Maghazi. Oficiali din domeniul sănătății au declarat că cinci palestinieni au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei case din tabăra Maghazi.

Potrivit armatei israeliene, forțele aeriene au lovit zeci de ținte militare palestiniene din Gaza, ucigând mulți oameni înarmați în Rafah și în centrul Gaza.

Brigada Al-Quds, aripa armată a grupului militant Jihadul Islamic, a declarat că luptătorii săi au fost angajați în lupte crâncene în tabăra Yabna din Rafah.

Tot luni, în Deir Al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, unde Israelul nu a invadat încă și unde sute de mii de persoane s-au refugiat, municipalitatea a emis o declarație urgentă în care spunea că nu mai poate furniza apă potabilă celor 700.000 de persoane din zonă după ce a rămas fără combustibil.

Vorbind printre dărâmăturile casei familiei sale din Deir Al-Balah, Walid Thabet a povestit cum un atac israelian de luni a ucis membri ai familiei sale.

„Mama mea, o femeie în vârstă, stătea cu mine la etaj. A coborât scările și, după cinci minute, am scos-o de sub dărâmături. De asemenea, am scos-o pe sora mea de sub dărâmături, precum și pe copiii surorii mele. Cei care au murit sunt mama mea, sora mea și copiii surorii mele. Copiii! Unul avea doi ani și jumătate, iar ceilalți doi, nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Cu voia lui Dumnezeu, Dumnezeu să-i salveze”, a povestit bărbatul.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 38.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva militară a Israelului începând cu 7 octombrie, după atacul condus de Hamas în Israel în care militanți au ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, și au luat peste 250 de ostatici în Gaza, potrivit autorităților israeliene.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News