Armata Israelului a anunțat că a lovit, începând de luni dimineață, „peste 300 de instalaţii Hezbollah” în sudul Libanului.

Locuitorii din zonă au primit apeluri de la un număr libanez care le-a ordonat să se distanțeze imediat la un kilometru de orice post folosit de Hezbollah, a declarat un reporter Reuters din sud, care a primit apelul. Apeluri de evacuare au fost primite pe telefoane până în capitala libaneză Beirut.

„Un război psihologic”

Ministrul informației din Liban, Ziad Makary, a declarat că instituția sa a primit un apel prin care ordona evacuarea clădirii, dar a spus că ministerul nu va face așa ceva.

„Acesta este un război psihologic”, a declarat Makary pentru Reuters.

Anterior, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat, într-o intervenție televizată, că avertismentul de evacuare este „distribuit în arabă pe toate rețelele și platformele din Liban”.

Ministerul Sănătăţii din Liban a anunţat că cel puţin 100 de persoane au fost ucise, inclusiv femei, copii şi medici, şi peste 300 au fost rănite în atacurile israeliene de luni.

Ca răspuns, Hezbollah a declarat că a lansat rachete asupra posturilor militare israeliene.

Întrebat de reporteri despre o posibilă incursiune terestră israeliană în Liban, Hagari a spus că „vom face tot ce este necesar” pentru a-i aduce înapoi în casele lor pe rezidenții evacuați din nordul Israelului.

Atacurile au loc pe fondul unora dintre cele mai intense schimburi de focuri transfrontaliere din aproape un an de conflict cu Hamas, un aliat al Hezbollah.

Loviturile aeriene au intensificat presiunea asupra Hezbollah, care săptămâna trecută a suferit un atac pe care secretarul său general Hassan Nasrallah l-a numit „fără precedent în istoria” grupării, după ce mii de pagere și dispozitive walkie-talkie folosite de membrii săi au explodat. Operațiunea a fost atribuită Israelului, care nu a confirmat sau infirmat responsabilitatea.

Într-o altă lovitură majoră, un atac aerian asupra suburbiei de sud a Beirutului a vizat vineri comandanți de rang înalt din Hezbollah, ucigând 45 de persoane, potrivit ministerului Sănătății de la Beirut.

Hezbollah a spus că printre cei morți se numără 16 membri ai grupului, inclusiv liderul principal Ibrahim Aqil și un alt comandant, Ahmed Wahbi.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News