UPDATE 21.30: Procurorii federali germani au confirmat și ei că suspectează că atacatorul sinucigaș care a rănit 15 persoane la Ansbach (sud) era membru al grupării extremiste Statul Islamic (SI). Biroul procurorilor federali va prelua ancheta, deoarece se pare că atacul de la Ansbach are legătură cu o organizație teroristă străină, potrivit unui anunț făcut la Karlsruhe (sud-vest).
UPDATE 17.40: Statul Islamic a revendicat atentatul, la scurt timp după ce ministrul de interne din landul Bavaria a anunțat că autorul jurase credință grupării teroriste. Totodată, teroristul de la Ansback a anunțat, într-o înregistrare video, că va comite un atac „de răzbunare” în Germania.
UPDATE 17.10: Germania a anunțat că va spori prezența poliției pe aeroportul și în gări, în urma atacurilor care au lovit țara în ultima săptămână. Astfel, ofițerii vor putea să oprească orice persoană și să o percheziționeze.
UPDATE 16.46: Sirianul care s-a aruncat în aer în fața unui bar jurase credință Statului Islamic, transmite Associated Press. Autoritățile germane au găsit o înregistrare video pe telefonul său, în care acesta a jurat credință organizației teroriste. Totodată, el avea statut de refugiat în Bulgaria, motiv pentru care cererea sa de azil în Germania a fost refuzată, a declarat ministrul de Interne german, Thomas De Maiziere. Oficialul a oferit mai multe informații despre teroristul care s-a aruncat în aer.
„Autorul atacului de la Ansbach este un refugiat în vârstă de 27 de ani din Siria, care a ajuns în Germania în urmă cu doi ani. În august 2014, el a cerut azil. În cadrul procedurii de azil, au existat indicii că fusese înregistrat deja ca refugiat în alte ţări europene. Cereri fuseseră înregistrate în Bulgaria şi Austria. Am contactat autorităţile bulgare, care ne-au informat că autorul primise statut de refugiat”, a spus De Maiziere.
Astfel, pe 2 decembrie 2014, autorităţile au respins cererea sa de azil şi au ordonat extrădarea în Bulgaria. Sirianul a contestat decizia în instanţă şi a obţinut suspendarea ei, pentru că suferea de probleme psihice. Procedurile au fost reluate, însă, pe 13 iulie 2016.
„Autorul ar fi încercat de două ori să se sinucidă, motiv pentru care a petrecut un timp într-un spital de psihiatrie”, a afirmat ministrul de Interne.
Între timp, primarul din Ansbach a anunţat că atacul s-a soldat cu 15 răniţi, dintre care patru sunt în stare gravă.
UPDATE 14.12. Purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne a avertizat că pericolul comiterii unor atentate teroriste pe teritoriul german rămâne unul ridicat. Totodată, potrivit presei germane, autoritățile au înregistrat 410 piste privind suspecți de terorism, care ar fi intrat în țară cu valul de refugiați. Dintre cele 410 suspiciuni de terorism, 369 au fost înregistrate în ultimul an. Mai mult, au fost deschise 60 de anchete în cazul unor solicitanți de azil care ar fi suspectați că aparțin sau susțin grupări teroriste, inclusiv Statul Islamic.
„Luând în considerare faptul că în Germania există o mișcare migraționistă în desfășurare, am presupus că există foști sau actuali membri, susținători sau simpatizanți ai organizațiilor teroriste și criminali de război islamiști printre refugiați”, a anunțat Oficiul poliției penale federale (BKA).
Din cele 60 de anchete pentru terorism aflate în desfășurare, 20 au fost lansate în ultimele 10 săptămâni.
UPDATE ora 12.40: Refugiatul sirian care s-a aruncat în aer urma să fie deportat în Bulgaria, au anunțat oficialii germani.
UPDATE ora 10.22. Trei dintre cele 12 persoane rănitesunt în stare gravă, au anunțat oficialii bavarezi. Totodată, în rucsacul sirianului se aflau materiale explozive și bucăți de metal care puteau ucide un număr mare de persoane, transmite Reuters.
UPDATE ora 10.03. Un martor citat de BBC a declarat că lumea a intrat în panică după explozie și s-a crezut inițial că sursa deflagrației a fost o scurgere de gaze. „Oamenii au venit apoi și au spus că a explodat un rucsac”.
UPDATE ora 9.50. Ministrul de Interne al landului Bavara, Joachim Herrmann, a catalogat atacul sinucigaș drept un atentat. Ministrul bavarez a precizat însă că nu are informații certe în acest sens și că este doar opinia lor. Acesta a mai spus că nu există deocamdată indicii despre o legătură a sirianului cu gruparea teroristă Statul Islamic. Despre sirianul care s-a aruncat în aer, ministrul a spus că avea probleme psihice și că a mai încercat de două ori să se sinucidă. Bărbatul fusese tratat într-o clinică de psihiatrie.
Bărbatul care s-a detonat este un sirian căruia i-a fost refuzată cererea de azil și nu a fost lăsat să intre la un festival de muzică în aer liber. Ministrul bavarez de Interne Joachim Herrmann a declarat că nu se știe dacă sirianul a vrut doar să se sinucidă sau avea în plan să rănească și alte persoane. Peste 2.000 de oameni au fost evacuați din zona festivalului, după explozie.
[libgallery id=”1550726′]
Sirianului i-a fost refuzată cererea de azil în urmă cu un an, însă i-a fost permis să rămână în Germania din pricina situației din Siria, țară afectată de război. Germania a primit anul trecut peste un milion de refugiaţi din zone de conflict din Orientul Mijlociu, în urma deciziei cancelarului Angela Merkel.
Refugiatul era cunoscut autorităților germane pentru alte incidente.
Momentul exploziei
Este al doilea atac în mai puțin de 24 de ore comis de un refugiat sirian în Germania. Duminică, un sirian de 21 de ani a ucis o femeie însărcinată cu o macetă și a rănit alte două persoane, în sud-vesul Germaniei, în orașul Reutlingen. Atacul nu a avut caracter terorist, a anunțat Germania.
Germania este marcată tot mai des de astfel de incidente grave. Vineri, un tânăr german de origine iraniană, în vârstă de 18 ani, a împușcat mortal nouă persoane într-un mall din Munchen. Atacatorul s-a sinucis în momentul în care a fost încolțit de polițiști. Ministrul de interne bavarez a anunțat că atacul nu a fost unul terorist, ci comis de o persoană „labilă psihic”.
În urmă cu o săptămână, tot în Bavaria, un bărbat înarmat cu un topor și un cuțit a atacat pasagerii dintr-un tren regional din sudul Germaniei. Patru persoane au fost rănite de agresor, în timp ce alte 14 au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza șocului suferit. Atacatorul, care a fost identificat drept un solicitant de azil, a fost împușcat mortal de polițiști. În locuința agresoului au fost găsite steaguri cu însemne ISIS, iar gruparea teroristă a revendicat atacul.
FOTO: EPA