Două persoane au fost arestate miercuri la Viena cu privire la planificarea unor atentate teroriste vizând concerte ale cântăreţei Taylor Swift în capital austriacă, anulate.

„El a făcut mărturisiri complete şi a declarat că intenţiona să comită un atentat cu explozibil şi arme albe”, anunţă într-o conferinţă de presă directorul serviciilor de informaţii (DSN), Omar Haijawi-Pirchner.

„Obiectivul său era să ucidă şi să ucidă un număr mare de persoane fie azi (joi), fie mâine (vineri), în timpul concertului”, precizează el.

Explozivi confiscați

Al doilea suspect este un „tânăr în vârstă de 17 ani”, „angajat de câteva zile de către o întreprindere subcotractantă care urma să furnizeze servicii pe stadion în timpul concertului” de joi, anunţă el.

Acest minor se afla „în zona stadionului la momentul anchetei”, precizează el.

Potrivit ministrului conservator de interne Gerhard Karner, o „tragedie a putut să fie evitată” în contextul în care „situaţia era foarte gravă” din perspectiva „atentatului” recent „din timpul unui eveniment tematic” al lui Taylor Swift în care trei fete au fost ucise în Marea Britanie.

În cursul unor percheziţii au fost confiscaţi explozivi şi detonatoare.

Autorităţile au confirmat că au fost îndrumate pe pista suspectului principal de informaţii primite de la „parteneri străini”, însă au refuzat să confirme că acestea proveneau din Statele Unite, aşa cum scrie presa americană.

Anulare și frustrări

Autorităţile au promis o consolidare a măsurilor de securitate şi control la intrarea pe stadion, însă acest lucru nu a fost suficient să-i asigure pe organizatori.

Guvernul austriac afirmă că le „înţelege” decizia. „Noi am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil ca evenimentul să poată avea loc”, a subliniat directorul general al Securităţii Publice, Franz Ruf, în contextul în care această anulare a provocat o imensă frustrare în rândul zecilor de mii de fani aşteptaţi la concerte.

Cântăreaţa Taylor Swift, în vârstă de 34 de ani, urma să concerteze începând de joi, la Viena, în cadrul turneului său „Eras”, a cărui parte europeană a început în mai la Paris.

Din Franţa ea s-a dus în Suedia, Portugalia, Spania, Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Elveţia, Italia, Germania şi Polonia – de fiecare dată cu un impact notabil asupra economiei locale.

Urmărește-ne pe Google News