UPDATE 22 decembrie, ora 19.30: Un purtător de cuvânt al Procuraturii germane a confirmat că mai multe raiduri antiteroriste au avut loc în Germania, însă nu a fost făcută nicio arestare, așa cum presa a anunțat anterior.

UPDATE 22 decembrie, ora 18.00: Angela Merkel speră ca tunisianul acuzat că a comis atacul de la Piața de Crăciun din Berlin va fi arestat în curând. Într-o conferință de presă, cancelarul german a afirmat că speră „ca investigația să ducă la prinderea lui”. Totodată, Angela Merkel a recunoscut că Germania era una dintre țintele jihadiștilor. „Știam de ceva timp că am putea deveni o țintă”, a continuat Angela Merkel, care marți a fost la locul atacului și a depus flori.

Totodată, Angela Merkel a mărturisit, după ce a efectuat o vizită la sediul Bundeskriminalamt (Biroului Federal al Poliţiei Criminale, BKA), că este mândră de reacția germanilor, care au dat dovadă de calm.

UPDATE 22 decembrie, ora 17.10: Procurorul federal al Germaniei va susține o conferință de presă despre atacul terorist. Între timp, rudele tunisianului Anis Amri, acuzat că a comis atentatul din Berlin, i-au cerut acestuia să se predea. Totodată, potrivit presei germane, Anis Amri ar fi fost dispus să poarte o vestă sinucigașă. Informația ar fi fost interceptată de serviciile germane de inteligență, după ce, anterior, s-a scris că Anis Amri a comunicat cu Statul Islamic.

UPDATE 22 decembrie, ora 11.50: Târgul de Crăciun a fost redeschis, însă acesta s-a transformat într-un loc de pelerinaj, în urma atacului terorist soldat cu 12 morți. Numeroși oameni au sosit acolo pentru a aprinde o lumânare și pentru a depune flori în memoria victimelor atentatului. Totodată, acolo vor fi amplasate două plăcuțe în memoria victimelor.

UPDATE 22 decembrie, ora 11.30: Patru persoane au fost arestate în urma perchezțiilor la un centru pentru refugiați de la Emmerich, în apropiere de graniţa cu Olanda, desfăşurate în cadrul operaţiunii de căutare a tunisianului Anis Amri, suspectat pentru atentatul de la târgul de Crăciun.  Potrivit BBC News, este vorba de o clădire izolată, în câmp, unde 16 migranţi trăiesc în condiţii austere. Tinerii refugiaţi irakieni şi albanezi din centru susțin că nu îl ştiu pe tunisianul care a locuit acolo puţin timp.

“Nu îi recunosc faţa”, a declarat Andi, din Albania. “Dar am discutat despre atac cu alţi refugiaţi şi despre cum acest bărbat avea contacte jihadiste pe aici. Poate că a avut. Este îngrozitor aici”, a adăugat el.

Managerul centrului, citat sub acoperirea anonimatului, a spus că l-a recunoscut imediat pe Amri. “Suntem un loc mic. Îi cunosc pe toţi cei care stau aici”, a explicat el, precizând că tunisianul a dispărut la scurt timp după ce s-a mutat în centru.

Echipe de comando ale poliţiei germane au percheziţionat miercuri şi două apartamente din cartierul berlinez Kreuzberg, dar nu l-au găsit pe tunisian.

UPDATE 22 decembrie, ora 09:55. Principalul suspect pentru atentatul din Târgul de Crăciun de la Berlin, tunisianul Anis Amri, a căutat informaţii online despre cum să construiască dispozitive explozibile şi a comunicat cu Statul Islamic. Mai mult, potrivit New York Times, tânărul de 24 de ani a comunicat cu organizaţia extremistă cel puţin o dată şi se afla pe lista cu interdicţii de intrare în Statele Unite.

UPDATE 22 decembrie, ora 08:30. Echipe de comando ale poliţiei germane au percheziţionat miercuri două apartamente din cartierul berlinez Kreuzberg, dar nu l-au găsit pe tunisianul suspectat de implicare în atentatul de luni seară, de la Târgul de Crăciun, au declarat surse apropiate anchetei, citate de Die Welt, transmite Reuters.

Citește și: Europa, la mâna de dezaxaţilor! Profilul psihologic al atacatorilor de la Berlin, Ankara şi Zurich. Este şi România în planurile extremiştilor?

UPDATE ora 19:00. După ce Parchetul antiterorist al Germaniei l-a identificat miercuri pe presupusul autor al atentatului comis la Berlin ca fiind Anis Amri, un tunisian în vârstă de 24 de ani, instituția a dat publicităţii un aviz pentru darea în urmărire, însoţit de o recompensă, informează AFP.

Anis Amri are o înălţime de 1,78 metri şi o greutate de circa 75 de kilograme.

„El ar putea fi periculos şi înarmat”, a avertizat Parchetul într-un comunicat, precizând că recompensa se ridică la suma de 100.000 de euro.

UPDATE: Daily Mail a publicat prima imagine cu presupusul autor al „atentatului” din Berlin,  Anis Amri. Acesta se află în Germania de la începutul acestui an. Acesta a cerut azil politic și în ciuda trecutul său cu infracțiuni și legături cu islamul radical, acesta a primit permis temporar de ședere.

Cel mai căutat bărbat din Europa este un tunisian de 23 de ani, Anis Amri, potrivit presei germane, care susține că acesta s-a născut în Tatouine în 1992, pe 24 decembrie, urmând să împlinească 24 de ani. Anchetatorii au ajuns la această concluzie după ce au găsit actul lui de identitate,  sub scaunul pe care a stat în camionul cu care a intrat în mulțime. Polițiștii susțin că au găsit sânge de al lui în cabină și că acesta ar putea fi grav rănit, fapt pentru care au înceut să facă controale în spitalele din Berlin și din apropiere

Poliția din Berlin arestase inițial un pakistanez, pe nume Naved Baluch,  ca principalul suspect al atacului de luni seara din berlin, însă acesta a fost eliberat marți seara din lipsă de deovezi, autoritățile  precizând că atacatorul este încă în libertate și înarmat.

Un camion de 20 de tone, cu numere de înmatriculare de Polonia, care transporta oţel, a intrat în mulțime la Berlin. 12 persoane au murit și 48 au fost rănite, în Piața de Crăciun de la Berlin, în apropiere de Biserica Kaiser Wilhelm Memorial. Incidentul seamănă cu atentatul de la Nisa din 14 iulie, când un camion condus de un francez de origine tunisiană a intrat în mulţimea care se plimba pe stradă şi sărbătorea Ziua Naţională a Franţei. 86 de persoane au fost ucise atunci. Până acum, Germania a fost ocolită de atentate sângeroase, precum cele din Franța și Belgia, însă țara era în alertă sporită. Atacul a fost revendicat de două ori de gruparea jihadistă Stat Islamic, însă teroriștii nu au dezvăluit identitata atacatorului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News