„În cursul după-amiezii, într-un restaurant din Bajice, A.M., în vârstă de 45 de ani, a ucis mai multe persoane folosind arme de foc. Bărbatul, care era înarmat, a fugit din clădire”, a anunțat inițial poliția.
Ministrul de interne Danilo Šaranović a precizat ulterior că cel puţin 10 persoane au fost ucise în patru locuri diferite, iar patru persoane sunt grav rănite. Bilanțul a crescut între timp la 12 morți.
Suspectul în cazul crimelor multiple se numeşte Aco Martinović, care s-a împușcat în cap după ce a fost înconjurat de poliție și i s-a cerut să lase arma jos. „Am încercat să-l transportăm la spital, dar a cedat din cauza rănilor”, a spus șeful poliției, Lazar Šćepanović.
Potrivit ministrului de interne, doi minori – 10 și 13 ani – se află printre persoanele decedate. Ei erau copiii patronului restaurantului, ucis și el. Ministrul crede că este vorba de un incident, nu o confruntare între grupuri criminale organizate. Potrivit ministrului, Martinović a ucis totodată şi câţiva membri ai propriei familii.
Šćepanović a declarat că Martinović a băut aproape toată ziua la taverna Velestovo, aflată în apropierea Centrului Sportiv, după care a mers acasă şi a luat o armă pe fondul unor discuții cu alt client cu care și-a petrecut timpul. Primele împușcături au început la ora locală 17.30. „Este un individ periculos, imprudent, brutal”, a spus oficialul, citat de Vijesti TV.
Într-o transmisiune TV în direct din faţa unui centru medical, prim-ministrul muntenegrean Milojko Spajic a numit incidentul o „tragedie teribilă” şi a declarat trei zile de doliu naţional, pe 2, 3 și 4 ianuarie. El nu a menţionat numărul victimelor, dar a spus că patru persoane au fost transferate la un spital din capitala Podgorica pentru intervenţii chirurgicale.
Preşedintele Muntenegrului, Jakov Milatovic, a reacţionat, de asemenea, la acest atac. „Sunt uimit şi îngrozit de tragedia din Cetinje. Ne rugăm şi sperăm în recuperarea celor răniţi”, a declarat Milatovic.
Miercuri, la Cetinje era o linişte stranie, iar străzile acoperite de zăpadă erau literalmente goale, cu excepţia forţelor de ordine, scrie Reuters. Poliţia specială şi unităţile antiteroriste care îl căutau pe suspect s-au răspândit pe dealuri. Cetinje se află într-o vale puţin adâncă, înconjurată de munţi cu relief accidentat. Poliţia din Muntenegru a trimis unităţi speciale în zonă şi a îndemnat oamenii să rămână în casele lor.
Atacurile armate în masă sunt relativ rare în Muntenegru, care are o cultură a armelor adânc înrădăcinată. În 2022, 11 persoane, inclusiv doi copii şi un bărbat înarmat, au fost ucise într-un atac armat în masă în Muntenegru. Alte şase persoane au fost rănite.
În ciuda legislaţiei stricte privind armele, Balcanii de Vest, cuprinzând Serbia, Muntenegru, Bosnia, Albania, Kosovo şi Macedonia de Nord, rămân cu foarte multe arme în posesia populaţiei. Majoritatea provin din războaiele sângeroase din anii 90, dar unele datează chiar din Primul Război Mondial. Spajic a promis că autorităţile vor înăspri criteriile pentru portul armelor de foc, inclusiv posibilitatea unei interdicţii complete a armelor.