Autorităţile bulgare au anunţat vineri deschiderea unei anchete cu privire la motivul călătoriei efectuate în perioada 9-15 noiembrie 2018 de extremistul australian, care după vizita în Bulgaria a plecat în România şi apoi în Ungaria, informează Agerpres.
A fost deschisă o anchetă pentru a determina dacă ”versiunea sa, conform căreia el dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă el avea alte scopuri”, a explicat procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov.
La rândul său, ministrul bulgar de interne, Mladen Marinov, a menţionat că ancheta vizează elucidarea motivul acestei vizite şi eventualele ”contacte cu alte persoane”.
În prezent, autorităţile bulgare nu dispun ”de date cu privire la activităţi teroriste şi contacte ale acestei persoane în Bulgaria”, a completat procurorul general. Venit de la Dubai, atacatorul a sosit în Bulgaria pe 10 noiembrie, iar în ziua următoare a închiriat o maşină şi ”a vizitat situri istorice” în zece localităţi bulgare, a mai precizat Sotir Ţaţarov.
Pe 15 noiembrie, australianul Brenton Tarrant a părăsit Bulgaria cu o cursă aeriană cu destinaţia Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge mai departe în Ungaria, a precizat apoi procurorul general al Bulgariei.
Se pare că Tarrant a mai fi efectuat un scurt sejur în Balcani şi în perioada 28-30 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia.
Bărbatul care a comis atacul armat a scris pe încărcătoarele armelor numele mai multor personaje istorice pe care le considera, cel mai probabil, eroi ai creștinătății.
Printre acestea se numără și Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti între 1678 şi 1688. Potrivit istoricilor, Cantacuzino a participat la asedierea Vienei de către turci în 1683, însă a fost aliat al otomanilor, potrivit realitatea.net.
De asemenea, pe încărcătoarele armelor mai erau scris și numele: Edward Codrington şi Dmitri Seniavin, amirali care i-au învins pe turci în 1827 în bătălia de la Navarino, Marc Antonio Bragadin, comandantul veneţian care a murit torturat de otomani în timp ce apăra Ciprul, Ernst Rüdiger von Starhemberg, generalul care a apărat Viena în 1683, și Ştefan Lazăr, cneazul sârb învins de turci la Kosovopolie.
Australianul a ucis, vineri, 49 de persoane după ce a deschis focul în două moschee din Noua Zeelandă, Moscheea Masjid Al Noor și Moscheea Linwood Masjid. Alte 48 de persoane au fost transportate la spital cu răni, dintre acestea 20 sunt în stare critică.
Atacatorul a filmat întregul atac cu o cameră GoPro atașată unei caschete pe care o purta, și a transmis atacul live pe Facebook. Un video grafic de 17 minute a fost distribuit pe rețelele de socializare. Clipul a fost, în cele din urmă, scos de pe rețelele de socializare.
Brenton Tarrant a lucrat ca antrenor personal la Big River Gym din orașul Grafton din Australia, scrie ABC.net.au. Managerul sălii unde a lucrat australianul, Tracey Gray, a confirmat că bărbatul care a filmat atacul și l-a transmis online este Tarrant. Ea a spus că acesta a lucrat la sala de sport după ce a terminat școala în 2009, până în 2011, când a plecat să călătorească în Asia și în Europa.
Autoritățile din Noua Zeelandă bănuiesc că ar fi fost vorba de mai mulți atacatori. Polițiștii au arestat trei bărbați și o femeie, unul dintre aceștia având asupra sa o vestă cu explozibil.
Citește și:
- Mărturiile supraviețuitorilor din moscheile atacate în Noua Zeelandă: ”Mă rugam să i se termine gloanțele”
- Atacul din Noua Zeelandă. Un australian a zdruncinat încrederea în ”cea mai sigură țară din lume”