Bătălia pentru supremație în Marea Neagră se intensifică rapid, cu implicații masive pentru securitatea energetică și alimentară globală. Atacul asupra petrolierului din largul Crimeei a avut loc la numai o zi după ce o altă dronă navală ucraineană – un vas plat, în formă de vârf de săgeată, plin de explozibili – a vizat o bază navală rusă din apropierea portului Novorossiisk, avariind grav o navă de război.

„Petrolierul a fost avariat în strâmtoarea Kerci în timpul unui atac al forțelor armate ucrainene”, a relatat sâmbătă agenția de presă rusă de stat TASS. „Echipajul este în siguranță, ne-a informat Centrul de Salvare Maritimă. Sala motoarelor a fost avariată. Două remorchere au sosit la locul situației de urgență în care se află un petrolier, în strâmtoarea Kerci, problema remorcării navei fiind în curs de rezolvare”, a precizat TASS.

Agenția Federală de Transport Maritim și Fluvial din Rusia a anunțat că este vorba despre petrolierul SIG, care transporta țiței și produse chimice – o navă al cărei proprietar, compania Transpetrochart din Sankt Petersburg, a fost plasată de SUA în 2019 pe lista sancțiunilor pentru că a furnizat combustibil de avioane pentru forțele ruse din Siria.

Tensiunile sunt în creștere în Marea Neagră după ce Rusia a anunțat, luna trecută, că se retrage din Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, mediată de ONU și Turcia, și a început să atace cu rachete porturile ucrainene de pe coasta Mării Negre și de pe fluviul Dunărea, distrugând zeci de mii de tone de cereale ucrainene.

După aceste atacuri și după blocada impusă de forțele ruse, oficialii ucraineni au emis o declarație în luna iulie în care au anunțat că navele rusești nu vor mai fi în siguranță în Marea Neagră. Ministerul Apărării de la Kiev a precizat, într-un comunicat, că astfel de nave „pot fi considerate de către Ucraina ca transportând încărcături militare, cu toate riscurile corespunzătoare” care decurg de aici.

Cea mai recentă poziție a petrolierului SIG a fost detectată, de către Marine Traffic, un site online de urmărire maritimă, în apropierea strâmtorii Kerci, nava fiind „la ancoră”.

Agenția Rusă pentru Transport Maritim și Fluvial a anunțat că toți cei 11 membri ai echipajului de la bord sunt în siguranță și că petrolierul a fost lovit în sala motoarelor, în apropierea liniei de plutire pe partea de tribord, probabil în urma unui atac al unei drone navale. Până dimineață, apa care se revărsa în sala motoarelor a fost oprită, iar nava se afla pe linia de plutire, au precizat oficialii ruși.

Ucraina nu își asumă aproape niciodată în mod direct responsabilitatea pentru acest tip de atacuri. Cu toate acestea, Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a revendicat anterior responsabilitatea pentru atacurile de pe podul din Crimeea și a lăsat să se înțeleagă că în curând vor mai avea loc alte atacuri similare.

„Tot ceea ce se întâmplă cu navele Federației Ruse sau cu podul din Crimeea reprezintă un pas absolut logic și eficient în raport cu inamicul. În plus, astfel de operațiuni speciale se desfășoară în apele teritoriale ale Ucrainei și sunt complet legale”, a declarat Maliuk, într-un comunicat emis sâmbătă.

„Așadar, dacă rușii vor ca acest lucru să înceteze, ar trebui să părăsească apele teritoriale ale Ucrainei și teritoriul nostru. Și cu cât mai repede o vor face, cu atât mai bine va fi pentru ei. Pentru că noi vom învinge sută la sută inamicul în acest război”, a mai afirmat șeful SBU.

Apele din apropierea peninsulei Crimeea, anexată de către Rusia încă din 2014, și din apropierea strâmtorii Kerci sunt ape teritoriale ucrainene, conform dreptului maritim internațional.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News