Acuzaţiile împotriva lui Yahya Sinwar, şeful grupării militante, şi a cel puţin cinci alte persoane se referă la orchestrarea atacului din 7 octombrie, când au fost ucise 1.200 de persoane, inclusiv peste 40 de americani. Acest atac a declanşat un asalt israelian devastator asupra Fâşiei Gazei, enclava palestiniană aflată sub controlul Hamas.

„După cum se subliniază în plângerea noastră, aceşti inculpaţi – înarmaţi cu arme, sprijin politic şi finanţare din partea guvernului iranian şi sprijin din partea (Hezbollah) – au condus eforturile Hamas de a distruge statul Israel şi de a ucide civili în sprijinul acestui scop”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Plângerea numeşte şase inculpaţi, dintre care trei sunt morți. Inculpaţii în viaţă sunt Yahya Sinwar, despre care se crede că se ascunde în Gaza, Khaled Meshaal, care este stabilit la Doha şi conduce biroul din diaspora al grupării, şi Ali Baraka, un înalt oficial Hamas stabilit în Liban.

Inculpaţii decedaţi sunt fostul lider politic al Hamas Ismail Haniyeh, despre care gruparea spune că a fost asasinat în iulie la Teheran, şeful aripii militare Mohammed Deif, despre care Israelul spune că a fost ucis într-o lovitură aeriană în iulie, şi Marwan Issa, un comandant militar adjunct despre care Israelul spune că a fost ucis într-o lovitură în martie.

Iranul a dat vina pe Israel pentru moartea lui Ismail Haniyeh, dar oficialii israelieni nu şi-au asumat responsabilitatea.

Procurorii americani au formulat acuzaţii împotriva celor şase bărbaţi în februarie, dar au păstrat secretul asupra plângerii, în speranţa capturării lui Haniyeh, potrivit unui oficial al Departamentului de Justiţie.

Urmărește-ne pe Google News