Teoretic, acestea erau datele care l-ar putea salva pe Băsescu de la demitere, în condiţiile în care prezenţa la vot nu a fost spectaculoasă în România ultimilor ani.
La scurt timp, Ministerul Afacerilor Interne, dar şi lideri USL au anunţat că legea asupra căreia s-a pronunţat azi Curtea Constituţională îşi va urma cursul firesc – primul pas fiind trimiterea la preşedinte, spre promulgare, dar referendumul din 29 iulie pentru suspendarea preşedintelui Băsescu va fi organizat în baza actului normativ aflat acum în vigoare, şi anume Ordonanţa de Urgenţă 29 care prevede suspendarea preşedintelui cu majoritatea voturilor celor care sunt prezenţi la vot. Se elimină, astfel, pragul de prezenţă de 50%+1 din totalul alegătorilor.
Liderul PNL Mihai Voicu a declarat, cu puţin timp în urmă, că, prin decizia 420, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra conţinutului acestei ordonanţe (care preia integral un text anterior de lege), pe care l-a acceptat ca fiind constituţional.
Ordonanţa ar prelua ideea din Legea 129/2007, care a introdus principiul majorităţii voturilor care au participat la referendum şi care a fost supusă deja controlului de constituţionalitate exercitat de Curtea Constituţională. Ce spune articolul? „Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum”.
Practic, în acest moment, două decizii CCR pe acelaşi subiect pare a se bate cap în cap.
La referendumul de suspendare din 2007, preşededintele Băsescu a rămas în funcţie cu o prezenţă la vot de 44,45%. Atunci, aproape 75% dintre alegătorii care şi-au exprimat opţiunea au decis ca Traian Băsescu să rămână în funcţie.
La sfârşitul lunii mai 2007, Monitorul Oficial a publicat hotărârea Curţii Constituţionale de validare a modului de organizare, de desfăşurare, dar şi rezultatul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu; după publicarea deciziei CCR în MO, Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni, iar mandatul de preşedinte interimar al lui Nicolae Văcăroiu a încetat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro