Baza aeriană Engels, situată în apropierea orașului Saratov și la cel puțin 600 km de cel mai apropiat teritoriu ucrainean, și alte două aerodromuri au fost în ultimele două zile ținta unor atacuri cu drone. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri, dar le-a sărbătorit, iar Rusia a ripostat cu un „atac masiv asupra sistemului de control militar al Ucrainei”.
Înalții oficiali occidentali, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat că aceste lovituri au fost cele mai adânc efectuate în interiorul Rusiei de când a început invazia din Ucraina, pe 24 februarie.
„Dacă au fost ei (ucrainenii, n.r.)… asta arată că pot opera în Rusia în voie, iar acest lucru îi va îngrijora profund pe ruși”, a spus unul dintre oficiali. „Din punct de vedere psihologic, cred că dă o lovitură”, a adăugat acesta.
Oficialii occidentali s-au arătat convinși că baza Engels era cea în care Rusia își păstra bombardierele strategice cu rază lungă de acțiune și au precizat că acum Moscova va trebui să se gândească să le mute de acolo.
„Ar putea avea ca efect mutarea acestor bombardiere în locații dispersate. Cu siguranță îi face pe ruși să fie mai puțin încrezători… (că) sunt oriunde în siguranță”, au mai spus oficialii citați.
Parteneriatul cu Iranul
Rusia a folosit bombardierele în campania sa din octombrie pentru a distruge rețeaua energetică a Ucrainei, atacuri despre care oficialii occidentali au spus că reflectă disperarea crescândă a președintelui rus Vladimir Putin.
Analiștii militari consideră că atacurile cu drone asupra Rusiei sunt un răspuns la atacurile Moscovei cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei.
Oficialii occidentali au mai spus că afirmațiile ucrainenilor privind rata de succes de 85% în doborârea rachetelor rusești sunt credibile și că Moscova a rămas fără drone iraniene, pe care le-a folosit pentru a lovi infrastructura energetică cheie, deși așteaptă o reaprovizionare.
„În mod clar, ceea ce vedem este un parteneriat mai strâns între Rusia și Iran în ceea ce privește furnizarea de sisteme avansate de armament, este un lucru care ne îngrijorează și pe care îl monitorizăm foarte atent”, a declarat unul dintre oficialii de rang înalt.
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a afirmat că Rusia a rămas fără drone de atac Shahed. „Cele pe care le-au primit au fost deja epuizate. Acum, îngrijorarea este legată de cele aproximativ 1.700 pe care le-au mai comandat”, a declarat acesta.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina