Utilizatorii Microsoft se confruntă cu peste 600 de milioane de atacuri cibernetice în fiecare zi. Raportul companiei scoate în evidență că cele mai multe atacuri sunt alimentate de grupurile care lucrează cu țări.
„Trebuie să găsim o modalitate de a opri acest val de infracționalități”, a declarat Tom Burt, vicepreședintele companiei și răspunzător pentru securitatea și încrederea clienților.
„Aceasta include continuarea întăririi domeniilor noastre digitale pentru a ne proteja rețelele, datele și oamenii la toate nivelurile”.
Rusia și-a externalizat spionajul cibernetic
Rusia pare să fi „externalizat” o parte din spionajul cibernetic către anumite bande. Cele mai multe atacuri vizează Ucraina. În iunie, un grup suspectat de infracțiuni cibernetice a reușit să compromită cel puțin 50 de dispozitive militare ucrainene.
În Coreea de Nord a fost dezvoltată o nouă tehnologie ransomware numită FakePenny, despre care Microsoft susține că regimul de la Phenian a folosit-o împotriva organizațiilor aerospațiale și de apărare.
Iranul „a pus un accent semnificativ” pe acest tip de abordare și este acuzat că a spart site-uri importante israeliene.
Potrivit raportului, numărul atacurilor ransomware (n.red. – ransomware este un tip de malware care blochează și criptează datele, fișierele, dispozitivele sau sistemele victimei/victimelor, făcându-le inaccesibile și inutilizabile până când hackerul primește o plată drept răscumpărare) din întreaga lume s-a dublat mai mult decât în ultimul an, hackerii având tendința de a folosi e-mailurile, SMS-urile și înșelătoriile vocale pentru a încerca să acceseze informațiile utilizatorilor.
Utilizarea inteligenței artificiale în atacurile cibernetice a crescut și ea în ultimul an, hackerii legați de Rusia și China folosind conținut generat de inteligență artificială pentru a păcăli țintele.