Este prima confirmare că atacurile cibernetice sunt investigate de procurori internaționali, iar dacă procurorii vor strânge suficiente indicii, Curtea ar putea emite mandate de arestare.
Ancheta vizează atacuri asupra infrastructurii care au pus în pericol vieți prin întreruperi de energie și de furnizare a apei, a comunicațiilor serviciilor de urgență sau perturbarea serviciilor mobile de date care transmit avertismentele de raid aerian, a declarat una dintre sursele Reuters.
Procurorii CPI colaborează cu echipe ucrainene în investigarea „atacurilor cibernetice comise de la începutul invaziei” în februarie 2022, a spus oficialul.
Alte două surse apropiate CPI au confirmat că sunt cercetate atacurile cibernetice în Ucraina, ancheta putând merge până în anul 2015, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea. De altfel, Ucraina strânge probe pentru a sprijini investigația CPI.
Moscova a negat că a lansat atacuri cibernetice, iar oficiali ruși au catalogat acuzațiile ca fiind încercări de a provoca sentimente antiruse.
Potrivit Reuters, sunt cercetate cel puțin patru atacuri majore asupra infrastructurii energetice. În vizorul CPI a intrat un grup de hackeri ruși intitulat „Viermele de nisip”, despre care oficiali ucraineni și experți în domeniu cred că are conexiuni cu serviciul rus de informații militare.
Putin, urmărit internațional pentru crime de război
Curtea a emis patru mandate de arestare împotriva a patru oficiali de prim rang de la începutul invaziei în Ucraina.
Printre aceștia se află și președintele Vladimir Putin, suspectat de crime de război legate de deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Rusia, care nu este stat membru al CPI, a respins decizia ca fiind „nulă și neavenită”. Nici Ucraina nu este membră a Curții, dar i-a acordat jurisdicție să ancheteze crimele comise pe teritoriul său.
Anaximene • 14.06.2024, 23:17
Bineinteles ca Rusia neaga implicarea in atacuri cibernetice desi ea ataca. E razboi .....