Tot mai mulți americani cred că atentatele de la 11 septembrie 2001 au avut mai degrabă un impact negativ decât unul pozitiv asupra țării, în vreme ce predicțiile pentru efectul pe termen lung al pandemiei sunt și mai pesimiste, arată un sondaj Washington Post-ABC News.

Potrivit analizei efectuate înainte de împlinirea a două decenii de la atacurile de la 11 septembrie, mai bine de opt din zece americani cred că aceste evenimente au schimbat țara pe termen lung.

Aproape jumătate dintre cei intervievați – 46% – cred că atacurile teroriste au schimbat America în rău, în vreme ce 33% spun că au schimbat țara în bine.

Rezultatele sondajului marchează o diferență substanțială față de acum zece ani, când americanii erau oarecum egal împărțiți în această privință și una și mai mare față de acum 19 ani, în 2002, când 55% dintre americani credeau că atacurile au schimbat țara în bine.

Este America mai sigură în fața terorismului?

Sondajul mai arată că aproape șase din 10 liberali consideră că atacurile teroriste au schimbat țara în rău (adică 59%), comparat cu 44% în rândul moderaților și 45% în cel al conservatorilor. De fapt liberalii au devenit tot mai negativi în această percepție din 2011 – când 42% credeau că țara s-a schimbat în rău – și până acum.

Nici convingerea cetățenilor privind siguranța în fața atacurilor teroriste nu este la cote ridicate. În jur de 49% dintre americani cred că țara este mai sigură în fața terorismului decât pe 11 septembrie 2001, cu un punct procentual mai mult decât în 2010, dar sub cota de 64% înregistrată în 2011, la patru luni după uciderea lui Osama bin Laden.

Și această percepție este influențată de partizanatul politic: 57% dintre democrați cred că țara este mai sigură, în vreme ce 54% dintre republicani cred că este mai puțin sigură.

Independenții sunt mai aproape de democrați pe această temă, spunând, în proporție de 52%, că America este mai sigură în fața terorismului.

54% dintre americani cred că războiul din Afganistan nu a meritat să fie purtat

Ultimul sondaj s-a suprapus și cu retragerea SUA din Afganistan, și cu evacuarea a 120.000 de americani și aliați din țara controlată acum de talibani.

Rezultatele sondajului realizat între 29 august-1 septembrie arată că 36% dintre americani cred că războiul din Afganistan a meritat să fie purtat de SUA, în vreme ce 54% cred contrariul.

Cei care spun că războiul din Afganistan nu trebuia purtat sunt și mai dispuși să creadă că atacurile de la 11 septembrie au schimbat țara în rău.

Pesimismul, „rezultatul a 20 de ani de alegeri greșite”

Sondajul arată totodată percepțiile americanilor față de criza pe care o traversează acum, cea generată de coronavirus. Și aici este loc de pesimism.

În jur de opt din 10 americani consideră că pandemia va schimba America pe termen lung și 50% dintre respondenți cred că ea se va schimba în rău (doar 21% considerând că schimbările vor fi pozitive).

Pesimismul cu privire la pandemie este observat la scară largă, deși mai vizibil la republicani. Astfel, conservatorii se află printre cele mai îngrijorate grupuri – 62% dintre ei considerând că țara se va schimba în rău ca urmare a pandemiei.

Prin comparație, 47% dintre moderați și 44% dintre liberali cred acest lucru.

În discuția pe tema pesimismului americanilor, comentatorii americani liberali își îndreaptă degetul acuzator, printre altele, asupra deciziilor și a măsurilor luate de administrațiile americane ca urmare a atacurilor de la 11 septembrie.

„În vreme ce americanii au împărtășit senzația de suferință după atacurile de la 11 septembrie, lunile care au urmat au fost marcate de un rar spirit de unitate”, au scris Hannah Hartig și Carroll Doherty, într-o analiză asupra opiniei tot mai negative a americanilor pe tema direcției țării după atacuri.

„Dar în multe feluri”, adaugă ele, „efectul atacurilor asupra publicului a fost unul de scurtă durată”.

Acest lucru nu a fost inevitabil, scrie Vanity Fair, care observă că pesimismul este în mare parte produsul a 20 de ani de alegeri greșite și de rea credință.

Exact măsurile despre care liderii au spus că vor uni țara au alimentat un atac asupra libertăților civile, două războaie devastatoare interminabile și o politică ce a dus, în cele din urmă, la ascensiunea Trumpismului, spune revista.

Forțele urâte ale politicii, care au fost scoase la lumină de atacurile teroriste, nu au făcut decât să câștige putere în ultimii 20 de ani, în vreme ce democrații s-au dovedit ineficienți în tentativa de a le combate. Poate fi foarte greu să observi progresul într-un moment de criză constantă, pe care liderii și instituțiile nu doar că nu reușesc să o prevină, dar chiar o exacerbează, mai scrie Vanity Fair.

Urmărește-ne pe Google News