Multi dintre noi trec prin atacuri de panica din motive intemeiate, in anumite momente. Esti in masina si o alta masina se apropie fara ca soferul sa dea semn ca ar vrea sa franeze. E normal sa intri in panica in aceasta situatie. Dar ce se intampla atunci cand o experienta inofensiva din viata de zi cu zi are ca efect un atac de panica? Sau, mai rau, daca intri in panica fara nici un motiv aparent si in mod neasteptat?
Cele mai comune lucruri care provoaca fobii sunt tratamentele dentare, zborul cu avionul, sangele, spatiul deschis (agorafobie). La acestea se adauga fobiile sociale. În momentul in care o persoana care sufera de o fobie vine in contact cu cauza acesteia apar anumite simptome fizice de anxietate. Anxietatea are o lista lunga de simptome, in functie de caracterul persoanei.
Pentru multe persoane anxietatea e un lucru suficient pentru a evita cauzele atacurilor de panica. Viata acestora e structurata in jurul ideii de evitare a situatiei sau obiectului ce provoaca panica. Cand situatia nu mai poate fi evitata, iar cel care sufera de fobie e fortat sa treaca printr-o experienta de care se teme, urmeaza atacul de panica.
Simptomele unui astfel de atac sunt: ritm cardiac accelerat, dificultati de respiratie, dureri in piept, transpiratie, inrosirea pielii, senzatie de rau, tremur, ameteala, senzatia de gura uscata, nevoia de a urina, lesin. Experienta poate fi atat de intensa, incat persoana respectiva are senzatia ca face infarct, fapt care duce la agravarea atacului de panica.
Unii au senzatia ca reactiile corpului lor sunt exagerate si au impresia ca acesta nu le mai apartine. Altii traiesc experiente de depersonalizare, adica au senzatia ca si-au parasit propriul corp si il observa din afara, fara a putea avea control asupra lui.
Unele fobii sunt mai comune decat altele. Pana la 10% din populatia globului experimenteaza o data pe an un atac de panica provocat de vizita la dentist, de zborul cu avionul sau de sange. Acestea sunt fobii simple. Fobiile sociale sunt mai putin comune, afectand in jur de 25 de persoane din 1.000. Agorafobia, teama de spatii deschise, afecteaza circa 30 de persoane din 1.000. Atacurile de panica sunt de doua ori mai frecvente in cazul femeilor.
Exista o rezolvare? Da, iar primul pas e sa rupi cercul vicios. Învatarea unor tehnici de relaxare e o buna metoda de a face acest lucru. Insa asta nu se constituie intr-o rezolvare imediata a problemei, pentru ca dureaza pana sa apara efectele.