Un raport al Băncii Mondiale de la finalul lui 2018 arată că lipsa severă de apă a Libanului afectează 1,6 milioane de oameni din Beirut și zona Muntelui Liban.

Cei mai afectați sunt cei care trăiesc în cele mai sărace cartiere, oameni care supraviețuiesc cu mai puțin de 4 dolari pe zi. Ei trebuie să se descurce cu doar câteva de ore potabilă pe zi, dar și aceasta este cu probleme și chiar le provoacă infecții, acuză unii dintre ei.

Așa că cei mai mulți cumpără sticle de apă sau apă de la camioane-cisternă private, care au ajuns să fie des întâlnite pe străzile din Beirut.

Acest cost ridicat al apei îi afectează puternic pe oameni, familiile cheltuind în medie până la 15% din veniturile lor în fiecare lună pe apă, bani pe care ar putea să-i aloce pentru educație sau asistentă medicală.

Jurnaliștii BBC prezintă situația unei familii care are un copil cu o boală rară a pielii. Pentru a nu risca ca micuțul să ia o infecție, părinții cumpără apă îmbuteliată pentru a-l spăla. 

„Nu pot să îmi supun fiul acestui risc. Dacă te speli pe față cu această apă, simți că îți ard ochii”, spune Abu Shallah, vorbind despre apa de la robinet.

Femeia recunoaște că 30% din salariul ei este cheltuit doar pentru apă. Nu este doar ea în situația asta, ci și vecinii ei. Acolo, oamenii sunt nevoiți să cumpere apă pentru a se spăla, găti și pentru a bea. 

Inițial, autoritățile au spus că o soluție ar fi construirea unui baraj în apropiere de capitală, astfel încât resursele de apă ale zonei să fie folosite în beneficiul oamenilor. Planurile au fost date peste cap în 2020, când activiștii au protestat față de acest demers, susținând că va duce la un dezastru ecologic. În plus, au spus activiștii, planul nu era de fapt unul cu adevărat benefic pentru oameni, ci doar pentru politicienii care voiau să obțină bani din contractele oferite. 

Cum a ajuns Beirut în această situație

Corupția este considerată explicația pentru situația actuală. Sunt și alte motive. Rețeaua de distribuție a apei, una deja precară, a fost deteriorată și mai mult în timpul războiului israeliano-libanez din 2006. 

Forțele armate israeliene „au distrus rezervoarele de apă, izvoarele și conductele, lăsând cea mai mare parte a sudului Libanului total ruptă de alimentarea din rețeaua de apă după război”, potrivit ONU. Infrastructura a fost reconstruită parțial după război. 

A urmat un alt moment dificil pentru libanezi. În august 2020, cele două explozii puternice au zguduit capitala libaneză, au afectat din nou rețeaua de distribuiție a apei. Deflagrațiile au făcut ca accesul unor familii la apă potabilă să fie și mai dificil. Se estimează că 130 de clădiri din zona afectată au fost complet deconectate de la rețeaua principală de apă, iar sistemele de apă a peste 500 de clădiri au fost avariate.

Portul din Beirut a fost puternic avariat după o dublă explozie ce a avut loc în august 2020. Peste 170 de persoane au murit și alte câteva mii au rămas fără locuințe | Foto: EPA

Situația nu este gravă doar în capitală. În Liban nu există niciun sat sau oraș care să beneficieze fără oprire de apă potabilă. Lipsa apei este frecventă mai ales vara, când oamenii primesc doar câteva ore pe zi apă. Asta în cel mai bun caz.

 
 

Urmărește-ne pe Google News